gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Ústřední kolo soutěže Bobřík informatiky má svého vítěze

Termín konání akce: 1.2.2018

Dne 1. 2. 2018 nejlepší žáci národního kola soutěže Bobřík informatiky přijeli na naše gymnázium bojovat v ústředním kole soutěže, která je v seznamu soutěží programu Excelence. Naši školu reprezentoval žákyně oktávy B Eva Kuhejdová a žák oktávy A Filip Dráber. Finalisty čekalo 15 náročných úloh, které museli zvládnout v časovém limitu 60 minut.

Bezprostředně po soutěži se žáci zúčastnili přednášky se zástupci firmy Tieto, která mimo jiné své aktivity hledá talentované a nadšené budoucí „ajťáky“. Díky této přednášce, jejíž téma letos znělo Internet věcí, žáci efektivně využili volný čas potřebný k vyhodnocení soutěže.

Úderem poledne došlo ke slavnostnímu zakončení, předání diplomů a věcných cen vítězům soutěže. Mezi první tři nejlepší bobříky se probojoval Filip Dráber z oktávy A, který získal 224 z možných 240 bodů. Vítěz soutěže získal taktéž 224 bodů, ale byl o pár minut rychlejší. Protože nejvyšší počet získaných bodů v republice byl 224, Filip získal 2. místo nejen v Moravskoslezském kraji, ale zároveň stejné umístění v republice.

Oběma soutěžícím děkuji za účast a reprezentaci školy.

Mgr. Petr Janík

Soutěžní den pohledem dvou našich bobříků

Ve čtvrtek 1. 2. jsme se na naší škole sešli se studenty z celého Moravskoslezského kraje, abychom poměřili své znalosti a schopnosti v logicko-informatickém myšlení. Z 29 soutěžících jsem byla jedna ze tří děvčat, která se do tohoto kola probojovala. Vzhledem k náročnosti soutěže a počtu konkurentů se mi nepovedlo obsadit první příčky, ale zjistila jsem, že se mezi kluky neztratím. Po soutěži následovala zajímavá přednáška o IoT (Internet of things) od pracovníků z Tieta.

Eva Kuhejdová, oktáva B


Není to poprvé, co jsem postoupil do ústředního kola. Ale tentokrát jsem do soutěže šel s větším rozmyslem. Vloni jsem možná trhnul časový rekord, ale skóre mě vyšvihlo sotva nad polovinu tabulky. Letos jsem zvolil taktiku opačnou, a umístil se na stříbrné pozici.

Musím říct, že Bobřík informatiky je díky prostým otázkám a přístupnému způsobu podání prezentace jedna z mých nejoblíbenějších soutěží školního roku. Když se k tomu připočte povedená přednáška pracovníků z Tieta, pak se určitě jednalo o více než jen „vybulené“ hodiny.

Filip Dráber, oktáva A
 

  • Publikováno: 8.2.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba