gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Úspěšné zakončení futsalové sezony

Termín konání akce: 27.2.2019

Dne 27. 2. 2019 byl pro futsalisty Gymnázia Olgy Havlové významný den, náš tým se totiž s velkým překvapením všech dostal do 4. kola futsalové ligy. Vysněný turnaj se konal v Olomouci.

Do fotbalového stánku gymnázia Čajkovského jsme dorazili plní sebevědomí, v šatně jsme probrali naší propracovanou taktiku (za půlku ani krok) a následně jsme na zaplněné tribuně sledovali vzájemný souboj domácích (Gymnázia Čajkovského Olomouc) a kluků z přerovského gymnázia. Úvodní utkání s velkým překvapením probíhalo zprvu v režii týmu z Přerova. Týmu z Olomouce zjevně výsledek 2:1 v jejich neprospěch nevyhovoval, a proto zahájil střemhlavý útok na branku soupeře. Přerov se nakonec z vítězství neradoval, v posledních minutách se dvěma góly a zkompletovaným „hattrickem“ blýsknul útočník Olomouce. Konečný výsledek prvního zápasu byl 4:3 pro Olomouc.

Druhý zápas se hrál mezi Přerovem a naším týmem. Do našeho prvního vystoupení jsme nenaskočili vůbec špatně, vytvářeli jsme si jednu šanci za druhou, jenže z protiútoků hrozil i soupeř, který ze dvou rychlých akcí vsítil hned dvě branky za záda Vítka Sypiena. Přestože to pro nás byla studená sprcha, nepřestávali jsme útočit a vytvářet si gólové příležitosti, dosud náš nejlepší střelec Adam Gelnar bohužel pálil jednu šanci za druhou, a aby nebyl sám, přidal se k němu i jeho kolega Tomáš Kaluža. Vše do vlastních rukou proto musel vzít náš oddaný kapitán Šimon Plhák. Snížením do konce poločasu na 1:2 vysvitly našemu týmu nové naděje. I když jsme soupeře v průběhu druhé půlky dobývali, chyběl nám klid v zakončení, naštěstí nejzkušenější David Cihlář nekompromisně prostřelil svou famózní pravačkou skvělého brankáře soupeře. Nehledě na velkou snahu našich paličů, vydržel stav 2:2 do konce zápasu. S výsledkem jsme ale i tak mohli být spokojeni, bylo jasné, že závěrečný souboj proti klukům z Olomouce, rozhodne o postupujícím na kvalifikaci mistrovství České republiky.

Závěrečný zápas se odehrával ve vysokém tempu. Fyzicky vyššímu a silnějšímu soupeři jsme toho moc nedovolili. Avšak nedůslednost na obranné půlce nás stála první obdržený gól, když krásnou střelou z „voleje“ soupeř procpal míč mezi nohama našeho gólmana (Vít Sypien tímto stanovil svůj osobní rekord, trvající 74 minut a 34 sekund, kdy neobdržel potupný gól mezi nohy). Soupeř si byl vědom toho, že k postupu mu stačí pouhá remíza, z tohoto důvodu bezhlavě neútočil a neustále vyplňovat nebezpečné prostory před vlastní bránou. Tato taktika byla velmi efektní, i přesto jsme dokázali v posledních minutách prvního poločasu srovnat na 1:1. Chvíli na to znovu slavil soupeř, překvapivou střelou k pravé tyči posunul skóre na 2:1. Tímto se Olomouc dostala do herní pohody a vyrážela do rychlých protiútoků, aby definitivně pojistila výsledek. V těchto těžkých chvílích nás podržely skvělé obranné zákroky Gábina Vykopala a Vítka Sapiena. Čtyři minuty před koncem srovnal na 2:2 hráč Šimon Plhák, byl to jeho druhý zásah v zápase. Konec zápasu byl velmi hektický, soupeř se snažil bránit, co to šlo, i za cenu nedovolených zákroků a zdržováním hry. Domácí mohli také zjevně těžit z toho, že jsou na vlastní půdě, rozhodčí mnoho drsných zákroků proti našim hráčům přehlédnul, často v některých nepřiměřených soubojích hrozilo i zranění. Cirkus domácích trval až dokonce utkání a my už nestačili ani ohrozit jejich bránu. Kluci z Olomouce se tak mohli radovat z postupu.

K úspěchu chyběl pouhý jediný gól, mnoho kluků bylo zklamaných a některým v šatně ukáplo i pár slz (v mém případě více než pár), avšak trenér Kudlík každého pochválil za báječný výkon.

Všem klukům děkuji za předváděné výkony v celé letošní sezoně, jak nováčkům Tomáši Glabazňovi, Matyáši Juráskovi, kteří nasbírali spoustu zkušeností a v příštích letech budou novými tahouny, tak i naší skálopevné obraně, tvořené studenty čtvrtého ročníku Vítkem Sypienem, Davidem Cihlářem, Janem Pitalou a Gabrielem Vykopalem, pro které bylo toto poslední futsalové vystoupení v dresech naší školy. Pak také našemu „kápovi“ Šimonu Plhákovi, „střelci“ Adam Gelnarovi a v neposlední řadě trenéru Tomášovi Kudlíkovi, pod jehož vedením slavíme jeden úspěch za druhým a snad nadále budeme.

Za futsalový tým Gyohavl Tomáš Kaluža
 

  • Publikováno: 20.3.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba