gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Úspěch v soutěžích o EU

Termín konání akce: 5.12.2018

V listopadu jsem se zúčastnila dvou simulací, kde jsem si mohla vyzkoušet, jaké to je, být tvůrcem evropské politiky.

První soutěž nesla název Rozhoduj o Evropě. Konala se 5. 12. na Krajském úřadě Moravskoslezského kraje a zde jsem měla za úkol zastupovat Velkou Británii na půdě Rady EU. Jednali jsme o směrnici o omezení dopadů plastových výrobků, každý stát na to však pohlížel jinak. Někdo tuto směrnici podporoval a chtěl zavést radikální změny co nejdříve, jinému státu by to mohlo ohrozit ekonomiku, a tudíž pro něj šly ekologické problémy stranou.
Nikdo nechtěl ze svých stanovisek upustit, i když se často stávalo, že samotný student měl na věc jiný názor, ale to nemohl dát najevo. Hledání kompromisů bylo docela obtížné a překvapilo mě, jak dlouho může trvat pouze prosadit pozměňovací návrh, natož ho schválit. Argumentovali jsme od rána do večera, ale ani tak se nepodařilo dosáhnout požadovaného počtu hlasů na schválení této směrnice. Před vyhlášením výsledků pro nás organizátoři připravili diskuzi s odborníky. Nezajímavější mi přišla debata s Ing. Lukášem Meleckým, Ph.D., s kterým jsme hodnotili Brexit a debatovali jsme o kladech a záporech přijetí eura.

Výherci regionálního kola měli pak možnost postoupit do druhého kola, kde se setkali s ostatními výherci z Česka a Slovenska na čtyřdenním semináři v Brně. Tohoto kola jsem se ale bohužel nezúčastnila, protože se mi krylo s přijímacími zkouškami na vysokou školu.

Mladí demokraté pořádali 23.–24. 11. podobnou soutěž, ale místo Rady EU jsem se ocitla v Evropském parlamentu. Tato soutěž mi přišla o něco obtížnější, jednak zde bylo hodně vysokoškoláků, jejichž argumenty se zakládaly převážně na vytrhávání slov z kontextu, fabulování informací, přesvědčování a hledání spojenců či vyvrácení potvrzených faktů. Svoji roli brali nekompromisně, ale možná právě proto se tato simulace blížila více skutečnosti. Druhým problémem bylo samotné téma. Dotýkali jsme se problému, který řeší v EU výbor LIBE ohledně politické situace v Maďarsku, k čemuž jsem si potřebovala dopředu nastudovat hodně materiálů a názory, které frakce lidovců zastává. Když jsem výše psala, jak mě překvapilo, že dohodnout se na pozměňovacích návrzích může trvat dlouho, tak tady jsme se za dva dny shodli pouze na vymazání jednoho slova ze 40 stránkového dokumentu. Na soutěži nás bylo okolo 70 a vybíralo se 15 řečníků, kteří se budou moci zúčastnit opravdového zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku nebo v Belgii a měla jsem to štěstí, že jsem se ocitla mezi nimi.

Ale myslím si, že největší výhra těchto soutěží je, že vás naučí se nebát mluvit před úplně cizími lidmi do mikrofonů, argumentovat, improvizovat, hledat kompromisy, vzdělávat se o problémech ve světě, vylézt ze své bubliny názorů a dívat se na věci více kriticky.

Linda Oweisová, Oktáva A.
 

  • Publikováno: 9.1.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba