gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Úspěch našich studentek v soutěži Voda a životní prostředí

Termín konání akce: 4.11.2013

Soutěžní tým tvořen Hanou Pitronovou, Kateřinou Ochodkovou ze sexty A a Terezou Macurovou z oktávy B, získal dne 4. 11. na závěrečném workshopu k soutěži Voda a životní prostředí Moravskoslezského kraje na Vysoké škole báňské ocenění za svou odbornou práci, poster a prezentaci a v silné konkurenci středních škol se umístil na hezkém třetím místě.

V rámci soutěže jsme navštívili vodní díla v našem kraji (Slezská Harta, Kružberk, Morávka), Úpravnu vody Vítkov, Bochemii a.s. a ÚČOV Ostrava – Přívoz, absolvovali odborné semináře, setkali se s odborníky na vodohospodářskou problematiku a vyzkoušeli práci v laboratořích VŠB-TUO, HGF a gymnázia.

Práce studentek je zaměřena nejen na hospodaření s vodou ve škole a v domácnostech Moravskoslezského kraje. Kvalita pitné vody z domácnosti a ze školy byla zhodnocena stanovením celkové tvrdosti, alkality, acidity, stanovením koncentrace Fe, Ca, PO43- a NO3-. V práci je také monitorováno průmyslové znečištění vody Černého příkopu s využitím klíčících semen Sinapis alba k hodnocení kontaminant prostředí.

Studentky si ze soutěže odnesly za své umístění nejen hodnotné ceny a finanční odměnu 5000 Kč, ale také spoustu zážitků a cenných odborných zkušeností, které jistě v budoucnu uplatní.

Mgr. Martin Fluksa
 

  • Publikováno: 6.11.2013

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba