gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Úspěch Mikuláše Kuchaře v Astronomické olympiádě

Termín konání akce: 17.5.2018 - 18.5.2018

Ve dnech 17. – 18. 5. 2018 proběhlo v Hradci Králové finále Astronomické olympiády, kam se z 2. místa v kraji probojoval Mikuláš Kuchař z primy B. O své účasti píše Mikuláš níže.

Blahopřeji k jeho skvělému výsledku a těším se na další úspěchy.

Astronomická olympiáda očima Mikuláše Kuchaře

Ve dnech 17. - 18. 5. 2018 jsem se zúčastnil celostátního finále Astronomické olympiády v Hradci Králové, v kategorii GH (6. a 7. třída ZŠ), kam postoupilo 25 nejlépe umístěných účastníků z krajských kol, ve kterém jsem skončil na 2. místě v rámci Moravskoslezského kraje. Pro účastníky finále byl na místě přichystán i doprovodný program, takže po příjezdu vlakem do Hradce Králové jsme po večeři stihli ještě exkurzi do místního planetária, kde jsme měli samostatnou prohlídku. Poté jsme sledovali jarní noční oblohu v hale planetária a zhlédli jsme dva zajímavé filmy o temné hmotě ve vesmíru a o vesmírných srážkách.

Druhý den nás z místa ubytování přepravili autobusem opět do planetária, kde se samotná olympiáda konala. Zde jsme měli plnou řadu úkolů, např. písemný doplňovací test, test s výpočty rychlostí, času a dráhy různých vesmírných těles. Potom následoval test s poznáváním vesmírných objektů - souhvězdí, planetek, vesmírných vozítek, družic, který byl promítán na kopuli. Naším dalším úkolem bylo poznávání částí dalekohledu a hledání informací v textu. Po obědě jsme šli na prohlídku města, mezitím se vyhodnocovaly naše výsledky.

Celkově se mi na finále olympiády líbilo. Jsem rád, že jsem se stal úspěšným řešitelem a skončil na 14. místě.

Mikuláš Kuchař, prima B
 

  • Publikováno: 27.5.2018

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba