gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Ukončení projektu FAIR PLAY – lidská práva – Amnesty International

Termín konání akce: 11.12.2014

Třída tercie A, která prošla celým projektem jako jediná třída v Ostravě, ukončila celou sérii vzdělávání v oblasti lidských práv posledními workshopy 11. a 15. prosince.

Ve čtvrtek 11. 12. studenti připravovali akci s názvem Maraton psaní dopisů, který tento týden probíhá v celé ČR a můžete se do ní zapojit i vy na stránkách http://www.amnesty.cz/maraton/. Stejně jako studenti můžete napsat dopis pro daného člověka podle vzoru v jazyce anglickém a zaslat jej na danou adresu (prezidentovi, soudci, vládě). Cílem projektu je zahltit příslušné úřady velkým množstvím dopisů, což jim zaručeně způsobí nemalé potíže, a tak budou nuceny se jednotlivými případy zabývat. Maraton probíhá do 21. prosince.

Studenti se v rámci workshopu seznámili se čtyřmi osudy lidí, kteří jsou či byli neprávem uvězněni anebo zažili určité bezpráví a nebyli odškodněni. Studenti byli rozděleni do skupinek a každá měla na základě získaných informací připravit propagační plakáty a materiály, které posléze použili v rámci konání celé akce. Zároveň museli naplánovat celou organizaci Maratonu, rozdělit si úkoly, zajistit další materiály (nakopírovat dopisy, vyvěsit letáčky, naučit se o případech vše podstatné) a v neposlední řadě také zajistit výběr peněz na zakoupení poštovních známek, aby se dopisy mohly odeslat. Učili se, jak funguje kooperace v týmu, v čem spočívá být aktivní, něco sám naplánovat, zrealizovat. Pevně věřím, že se jim taková zkušenost bude hodit i v budoucím profesním životě.

V pondělí 15. 12. pak celá akce probíhala již od ranních hodin přípravou propagačních stánků ve vestibulu školy. Ve 12 hodin, kdy začalo psaní dopisů, žáci tercie A oslovovali ostatní studenty, vysvětlovali jim, v čem celá akce spočívá, seznamovali je s osudy čtyř diskriminovaných lidí (v USA, Spojených arabských emirátech, Rusku a Řecku). Do celého projektu zapojili také své učitele a vedení školy.

Celkem se za dvě hodiny zvládlo napsat přes 250 dopisů a vybrat přes 1700,- Kč na známky. Žáci odešlou 60 dopisů poštou (na uvedené adresy), zbývající dopisy odešlou lektoři Amnesty International přes svou centrálu v Praze.

Všem, kteří se do Maratonu psaní dopisů zapojili a finančně přispěli, děkujeme.

Vaše tercie A a předmětová komise ZSV.

  • Publikováno: 17.12.2014

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba