gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Účast futsalového týmu v prním kole SFL

Termín konání akce: 9.11.2018

Ve čtvrtek 8. listopadu se naše školní mužstvo opět zúčastnilo prvního kola futsalové ligy v Petrovicích u Karviné. Náš zkušený kouč a skvělý mapař pan profesor Tomáš Kudlík opět poskládal kvalitní tým, i když kvůli mnoha zraněním musel do původní sestavy zapracovat ještě dva mladé talenty, Matyáše Juráska a Tomáše Glabazňu, kteří upoutali svými výkony nejednoho fotbalového fanouška.

Do Petrovic jsme cestovali vlakem, tento dopravní prostředek se nám zamlouval do chvíle, než se nám povedlo po cestě ztratit polovinu týmu, která se ocitla skoro až za hranicemi naší země. Naštěstí vše dobře dopadlo a celý tým se sešel s menším zpožděním na smluveném místě.

Turnaje se účastnili pouhé tři týmy a to domácí Karviná, naši rivalové ze Sportovního gymnázia z Ostravy a náš tým gymnázia Olgy Havlové, pouze dva celky mohly postoupit do dalšího kola.

K prvnímu střetnutí došlo mezi domácími z Karviné a Sportovním gymnáziem. Při tomto utkání jsme mohli sledovat herní taktiky obou celků a připravovat se na naše pozdější společné souboje. Domácí dlouho drželi krok s mladými fotbalisty ze Sportovního gymnázia, kteří si nevěděli rady s pevnou obranou soupeře. Avšak v druhé půli se „Sporťáci“ prosadili hned třikrát a bylo po zápase, konečný výsledek 7:1 byl pro školu z Karviné zdrcující.

Po krátké přestávce se mohlo konečně představit naše mužstvo a to proti rivalům z Ostravy. Do zápasu jsme vstupovali s velkým sebevědomím a chutí vyhrát, tu nám ale mladí fotbalisté sebrali hned v prvních minutách, kdy zužitkovali všechny tři pokusy z velké vzdálenosti, překonali našeho gólmana Vítka Sypiena a získali vedení 3:0. Tyto góly vzal na sebe sám Vítek, ovšem bylo jasné, že příčinou těchto „kiksů“ bylo špatné předzápasové rozcvičení řízené našim trenérem Tomášem Kudlíkem. Rychlé vedení našich rivalů se nám nezamlouvalo, proto jsme do konce poločasu zatlačili soupeře na jeho polovinu a podařilo se nám srovnat na 3:3. V druhé půli se hrál vyrovnaný fotbal, avšak po dvou hrubých chybách zkušeného mazáka Kaluži šli „Sporťáci“ opět do vedení, to dále ještě pojistili šestým gólem a zdálo se, že je hotovo. Náš tým navíc oslabil hrubým faulem Gábin Vykopal a taky neukázněný Tomáš Kaluža. Ten nevybíravým karatistickým zákrokem shodil soupeře na zem a dostal od rozhodčího žlutou kartu, s velkým údivem si šel odpočinout na lavičku. Toto jednání vedlo k přesile čtyř hráčů na naše dva statečné bojovníky Šimona Plháka a Jana Lažka, kteří těžkou situaci přečkali bez obdrženého gólu a my mohli znova myslet na vyrovnání. V závěrečných minutách se nám povedlo vstřelit dva rychlé góly za sebou a korigovat na 5:6, ale vyrovnávací gól se nepodařilo přidat ani v šanci Jana Pitaly, kterého fantasticky vychytal brankář Sportovního gymnázia, což znamenalo konec našich nadějí.

V posledním zápase se rozhodovalo o tom, kdo urve postup do dalšího kola na svou stranu, jestli domácí z Karviné nebo náš tým. Průběh zápasu odpovídal našim představám, gólovou smršť započal „dělovkou“ náš nejlepší střelec Šimon Plhák a už o poločase byl stav 5:0. Trenér nám nařídil, ať pokračujeme ve stejné hře i druhý poločas a my jeho rozkazy plnili do puntíku. Prosadili se další hráči jako David Cihlář, nováček Matyáš Jurásek a obránce Jan Pitala, který po zpracování dlouhého míče na prsa vymetl snad všechny pavučiny v obou rozích branky. Konečné skóre bylo 11:1, což znamenalo hladký postup našich chlapců do druhého kola futsalové ligy.

Obsadili jsme tedy 2. místo, se kterým můžeme být spokojeni i přes zklamání z těsné prohry proti Sportovnímu gymnáziu. Chválím všechny kluky za skvělé výkony a taky pana trenéra Kudlíka za výborné řidičské schopnosti a jeho genialitu v taktické hře.

Kaluža Tomáš, 3. C
 

  • Publikováno: 19.11.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba