gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Týden španělské kultury

Termín konání akce: 23.9.2013 - 27.9.2013

V týdnu od 23. do 27. září se na Gymnáziu Olgy Havlové konal Týden španělské kultury v Ostravě nazvaný Semana Ostraña. Naše škola na tomto projektu spolupracovala s Ostravskou univerzitou.

V pondělí jsme celý týden zahájili první recitační soutěží ve španělském jazyce pro studenty ostravských středních škol, následovala první ze čtyř konverzačních lekcí nazvaných španělština hrou, kterou vedla odborná asistentka katedry romanistiky Ostravské univerzity Lic.Begoña García Ferreira. V úterý studenty nadchla svou prezentací a hlavně naprosto profesionálním vystoupením tanečnice flamenca Aneta Suchomelová, odpoledne pak byla zahájena výstava Obrazy z cest Galerie La Femme v Galerii Student Pedagogické fakulty. Následující den se studenti účastnili velmi poutavé přednášky Ph.Dr. Jiřího Sovadiny o španělské občanské válce a poté projekce filmu významného španělského režiséra Pedro Almodóvara. Posluchači katedry výtvarné výchovy měli jedinečnou příležitost besedovat s výtvarníky Richardem Kočím a Tomášem Hřivnáčem o španělském umění, uměleckém školství i o jejich cestovatelských zážitcích. Ve čtvrtek na gymnázium zavítal Ing. Radim Ptáček, Ph.D., který si studenty naprosto získal svou nesmírně zajímavou přednáškou o Venezuele a putování za kajmany. Celý týden španělské kultury v pátek uzavřela Mgr. Irena Fialová, Ph.D. přednáškou o Svatojakubské pouti. Do příprav programu se zapojili také samotní studenti, pro své mladší spolužáky si připravili scénky a naučné hry. Každý den vysílalo také školní španělské radio Habana a strávníci ve školní jídelně měli příležitost ochutnat španělskou a kubánskou kuchyni. Za podpory papíren Aloisov vznikla v prostorách gymnázia povedená výstava se španělskou tematikou. V souhrnu se do týdne španělské kultury zapojilo přibližně 400 studentů jedné základní , šesti středních škol a jedné univerzity.

Za to vše bych chtěla moc poděkovat Magistrátu města Ostravy, MO Ostrava-Poruba, Gymnáziu Olgy Havlové, Ostravské univerzitě, všem přednášejícím, lektorům a vystupujícím, svým kolegům a v neposlední řadě také studentům, kteří s celým projektem pomáhali. Věřím, že Vám stejně jako mně přinesl tento týden řadu příjemných zážitků a zajímavých setkání. Snad se nám v budoucnu podaří alespoň některé z těchto aktivit zopakovat.

za celou předmětovou komisi španělského jazyka Petra Šimčáková
 

  • Publikováno: 15.10.2013

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba