gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

TÝDEN ŠPANĚLSKÉ KULTURY 2019

Termín konání akce: 21.10.2019 - 25.10.2019

V týdnu od 21. do 25. 10. 2019 probíhal na našem gymnáziu už sedmý ročník Týdne španělské kultury nazvaný Semana Ostraña 7. Po celý týden měli žáci možnost účastnit se přednášek, workshopů a dalších aktivit, které nebyly zaměřené pouze na prohlubování znalostí španělského jazyka, ale také na kulturu a reálie španělsky mluvících zemí.

Tak jako v předchozích letech byl program zahájen v pondělí recitační soutěží, která se opět setkala s velkým zájmem. První příčky ve třech kategoriích obsadili tito studenti:

Kategorie A:
1. Eliška Kudrnová (Gymnázium Olgy Havlové)
2. Jana Matoušková (Gymnázium, Ostrava-Hrabůvka)
3. Adriana Škvrnová (Gymnázium Olgy Havlové)

Kategorie B:
1. Ondřej Holaschke (Gymnázium Hladnov)
2. Johana Habiballa (Gymnázium Prigo)
3. Alexandra Lakomá (Wichterlovo gymnázium)

Kategorie C:
1. Sandra I. Arencibia (Gymnázium Olgy Havlové)
2. Petra Štěrbová (Gymnázium Hladnov)

V odpoledních hodinách měli žáci možnost navštívit přednášku o Argentině, jejíž součástí byla také ochutnávka tradičního argentinského maté. Pondělní program byl zakončen vernisáží, která probíhala v prostorách ZUŠ Moravská Ostrava. Její součástí bylo vyhlášení vítězů výtvarné soutěže, odborná porota letos zvolila takto:

Kategorie A:
1. Lenka Kubová (Gymnázium Olgy Havlové)
2. Lucie Sečkařová (Gymnázium Olgy Havlové)
3. Ema Plisková (Gymnázium Olgy Havlové)

Kategorie B:
1. Zuzana Mičulková (Gymnázium Olgy Havlové)

Kategorie C:
1. Tereza Černíková (ZUŠ Ostrava-Svinov)
2. Eliáš Rygiel (ZUŠ Ostrava-Zábřeh)
3. Saša Fellerová (ZUŠ Ostrava-Svinov)

Na úterý jsme si připravili workshop v ostravské zoologické zahradě. Žáci byli rozdělení do skupin a za dvě hodiny museli vyřešit řadu úkolů ve španělštině. Cestování po Latinské Americe pokračovalo i ve středu, kdy jsme se z Argentiny přesunuli do Peru na přednášku Ing. Radima Ptáčka, Ph.D. – Peru… to není jen Machu Picchu. Následně měli žáci možnost navštívit lekci španělštiny, která byla zaměřena na frazeologické jednotky se zvířaty.

Čtvrteční program byl zahájen přednáškou o Barceloně a legendě o Sant Jordim, po které následovala prezentace dalšího z mistrů španělského malířství – letos jsme se zaměřili na Francisca Goyu. Pro úplně nejmenší žáky byla určena páteční lekce Dinámicas para niños. Celý program jsme zakončili lekcí věnovanou autonomním oblastem Španělska.
Velmi nás těší, že na letošní ročník přijalo pozvání několik ostravských základních a středních škol.

Rádi bychom poděkovali Magistrátu města Ostrava za dlouhodobou finanční podporu projektu a samozřejmě všem, kteří se Týdne španělské kultury zúčastnili. Věříme, že jste z letošního ročníku stejně nadšeni jako my a už teď se těšíme na příští rok!


 

  • Publikováno: 8.11.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba