gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Týden španělské kultury 2018

Termín konání akce: 22.10.2018 - 26.10.2018

V týdnu od 22. 10. 2018 probíhal u nás na gymnáziu už šestý ročník Týdne španělské kultury v Ostravě Semana Ostraña. Hned v pondělí jsme překonali rekord, do recitační soutěže se letos přihlásilo 43 žáků, někteří z nich přišli již poněkolikáté.

To nám dává pocit, že se ze soutěže už skutečně stala tradiční akce a snad natolik příjemná, že se účastníci chtějí vracet i v následujících letech. Novinkou letošního ročníku byla třetí kategorie určená bilingvním studentům. Porotu tak čekal skutečně náročný úkol. Nakonec rozhodla takto:

Kategorie A:
1. Isabela Hermová
2. Karolína Navrátilová
3. Anna Vomlelová

Kategorie B:
1. Barbora Černíková
2. Eliška Mecová a Michaela Niké Vopalecká
3. Barbora Vašíčková

Kategorie C:
1. Zosia Nawrat
2. Petra Štěrbová
3. Matyáš Sroka


Součástí slavnostního zahájení bylo také vyhlášení výsledků výtvarné soutěže Putování Španělskem: zastávka Madrid. Vítězné práce jsou vystaveny ve vestibulu školy. Koláž na pohlednicích tento rok tvoří práce těchto oceněných studentů:

Kategorie A:
1. Eliška Trčková
2. Lucie Kachlová
3. Beáta Hederová a Dominika Trojková

Kategorie B:
1. Nikol Ježková
2. Tereza Pavlíková
3. Marie Tejkalová a Martin Ostárek

Po zbytek týdne pak probíhaly rozličné přednášky a lekce, kterými jsme se snažili u studentů nejen prohloubit znalosti španělského jazyka, ale také jim představit kulturu, zvyklosti a reálie španělsky mluvících zemí v jejich pestrosti a originalitě. Velice si vážíme účasti Prof. RNDr. Tadeusze Siweka, CSc., který nesmírně poutavě zmapoval historický a politický vývoj v zemích Jižní Ameriky. Podobně přínosná a zároveň jistě zábavná byla lekce o nejpoužívanějších španělských gestech. Navštívili jsme také Madrid a poznávali jeho nejvýznačnější památky. Alespoň na chvíli jsme se přenesli do slunné Valencie a přiblížili si atmosféru zdejších svátků. Pokračovali jsme také s prezentací velikánů španělského malířství, tentokrát jsme zvolili El Greca a Diega Velázqueze. Jako vždy si přišli na své i nejmladší studenti v rámci lekce Španělština hrou. Máme velikou radost z toho, že i tento rok přijalo pozvání na tento náš mini festival několik ostravských základních i středních škol.

Ráda bych na tomto místě poděkovala všem, bez kterých by žádnou z vyjmenovaných aktivit nebylo možné uskutečnit. Projekt byl opět realizován pod záštitou Magistrátu města Ostravy, který jej dlouhodobě finančně podporuje. Šťastná sedmička, která by byla spojená s příštím ročníkem, je pro nás už teď určitě výzvou.

za PK ŠJ Petra Šimčáková
 

  • Publikováno: 12.11.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba