gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Týden s jedním světem (2007)

V letošním školním roce pokračoval již třetím ročníkem školní filmový festival dokumentárních filmů Týden s Jedním světem. Po zkušenostech z minulých let jsme využili maturitního období, kdy výuka končí dříve, a promítli jsme od pondělí do čtvrtka čtyři vybrané dokumenty.

Největší podíl na zdárném průběhu festivalu, jeho organizaci, výběru dokumentů, propagaci i přípravě občerstvení měla Veronika Satinská z VII A, v širším realizačním týmu byli dále Tereza Janáková a Ondřej Hrbáč z 2. A a Michaela Sapová z VI B.

Školní přehlídka filmů opět jasně potvrdila, že dokumentární film si na naší škole našel své stálé diváky. Navzdory tomu, že studenti vybrali skutečně závažná témata a náročné filmy, promítací místnost byla slušně zaplněná a za návštěvnost by se nemuselo stydět ani profesionální klubové kino.

Jana Huvarová

Program projekcí

Pondělí 21. 5.

100 % bílý
Leo Regan / Velká Británie / 1999 / 70 min.
Co se stane s gangem skinheadů, až z jeho členů budou třicátníci? Změní násilníky každodenní rodinný život, nebo zůstanou identifikováni s neonacistickou ideologií?

 

Úterý 22. 5.

Moje milovaná holčička
Brit Jorunn Hundsnes / Norsko / 2004 / 103 min.
Velice jemně natočený norský dokument o osudu Sigrid Beate Edvardsenové, která zavraždila svého otce, jenž ji v dětství sexuálně zneužíval.

 

Středa 23. 5.

Poslední spravedlivý
Steven Silver / Kanada / 2001 / 70 min.
Rwanda 1994: Během 3 měsíců bylo zmasakrováno 800 000 lidí. Vyprávění generálporučíka Romea Dallairea, velitele vojenských jednotek OSN. Před začátkem genocidy žádal o zavedení preventivních opatření. Byl opakovaně odmítnut. Když vraždění vypuklo, byl i se svými jednotkami odvelen ze země. Byl nucen lidi, kteří měli být pod jeho ochranou, ponechat napospas jisté smrti. Rozhodl se příkazu neuposlechnout. Z důkazů, jež překládá, je jasné, že mezinárodní společenství nezabránilo rwandské genocidě.

 

Čtvrtek 24. 5.

Vzpomínáme
Krátké dokumenty zachycující dobu normalizace v tehdejším Československu, tehdejší životní styl, zvyklosti, hodnoty. Pomocí zdánlivých maličkostí (co jsme si oblékali, co jsem vařili a jedli apod.) se vytváří plastický obrázek tehdejšího skutečného světa, který je pro současné gymnazisty již historií.

 

  • Publikováno: 25.11.2011

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba