gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Týden s francouzskou stážistkou

Termín konání akce: 15.10.2015

Dne 15. října naše gymnázium opět po roce přivítalo stážistku z Angers, která studuje vysokou školu pedagogickou se zaměřením na první stupeň. Tato stáž je organizována Katedrou francouzského jazyka Univerzity Karlovy a jejím cílem je seznámit francouzské studenty s českým školským systémem.

Naše stážistka Elodie Coutard si připravila poutavé prezentace o svém kraji, francouzském školství a také o politickém systému Francie. Elodie se zajímala o to, jak vyučujeme cizí jazyky. Zúčastnila se výuky francouzského, španělského, ale i anglického jazyka. Každé odpoledne se jí věnovali naši studenti, kteří pro ni připravili bohatý program (bowling, exkurze do oblasti Dolních Vítkovic, Bolt tower, návštěva Hradce nad Moravicí).

Zde přináším několik odlišností, kterých jsme si s Elodie všimly:

Česká republika Francie
kouření v restauracích zákaz kouření v restauracích
česká snídaně – čaj, párky, vajíčka, salámy, tavený sýr francouzská snídaně – káva, čokoláda, bageta s džemem nebo medem, cereálie
knedlíky, polévky, bramborový salát, kofola neznají, nejí tak často
rychlost konzumace jídla – jen 20 minut na oběd studenti mají hodinovou pauzu na oběd (ale ve škole jsou až do 17 hod.)
výuka jazyků v malých skupinkách, vysoká hodinová dotace týdně celá třída se učí dohromady
mobily ve škole  zákaz používání mobilů ve škole


 
Elodie napsala pár vět o svém pobytu:

Jmenuji se Elodie a studuji ve Francii vysokou školu pedagogickou v Angers. Do České republiky jsem přijela, abych poznala a následně porovnala školské systémy. Taktéž jsem chtěla získat nové zkušenosti nejen z oblasti vzdělávání, ale i z kultury, historie a životního stylu.

Moje stáž začínala v Praze na Karlově univerzitě a posléze jsem strávila týden na Vašem gymnáziu, kde jsem byla velmi přátelsky přivítána.

Chtěla bych tímto poděkovat gymnáziu za možnost být jeden týden jeho součástí, všem studentům, kteří mne provedli zajímavými místy Ostravy, p. profesorce Sláčalové, která se o mne celý týden starala, rodině Kláry Přečkové, která mi poskytla přístřeší a umožnila mi nahlédnout do běžného života Čechů.
Elodie Coutard

Za předmětovou komisi francouzského jazyka Pavla Sláčalová
 

  • Publikováno: 18.11.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba