gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Týden s francouzskou stážistkou na GOH

Termín konání akce: 20.10.2014 - 24.10.2014

V týdnu od 20. 10. 2014 do 24. 10. 2014 působila na naší škole francouzská stážistka Lindita Sulo. Stáž francouzských studentů byla organizována Katedrou francouzského jazyka Univerzity Karlovy v Praze ve spolupráci s Espé d´Angers (Pedagogická univerzita v Angers) již podruhé. Lindita nejenže sledovala náš školský systém, ale i vyučovala nejrůznějším tématům (sport, zimní střediska, číslovky, abeceda, recepty apod.) ve francouzských skupinkách. Naši "Frantíci" byli velmi spokojeni, ba přímo nadšeni z jejích hodin. Na závěr bych chtěla poděkovat všem, kteří se podíleli na organizaci stáže.

Zde přináším pohled samotné Lindity:

Mon séjour en République tchèque

Pour mon stage d‘études, j‘ai choisi de venir en République tchèque pour découvrir votre uoace scolaire. Actuellement, je fais des études supérieures pour devenir professeur car je voudrais enseigner dans une école uoace, à des enfants âgés de trois à onze ans. Je suis heureuse d‘avoir passé ces uo semaines dans votre pays car j‘ai appris beaucoup de choses sur l‘éducation mais également sur la culture tchèque. J‘ai par exemple appris uo les Tchèques sont les premiers buveurs de bière en Europe et uo Coca Cola a un sérieux concurrent ici : Kofola ! Grâce à ma famille d‘accueil, j‘ai également assisté au uoace d‘un groupe tchèque, Vypsaná Fixa. Durant ma première semaine de stage à Prague, j‘ai visité plusieurs uoa primaires, une école maternelle, le lycée français et la faculté de uoacee. Les échanges avec les enseignants et les étudiants étaient très enrichissants. Ma deuxième semaine de stage s‘est déroulée à Ostrava, dans votre école où j‘ai eu la possibilité d‘enseigner le français à plusieurs classes de différents niveaux. Mon séjour touche à sa uoac je voudrais vous remercier de votre accueil, plus particulièrement ma uoacee, Mme Pavla Sláčalová, les autres enseignants de français qui m‘ont permis d‘intervenir dans leurs classes, ma famille d‘accueil qui a été uoace ainsi uo les élèves qui m‘ont fait visité le centre-ville et ceux qui ont organisé la sortie bowling.

Lindita Sulo

 

A zde překlad:

Můj pobyt v České republice

V rámci své studijní stáže jsem si vybrala, že navštívím Českou republiku, abych poznala váš školský systém. V současné době studuji vysokou školu, abych se stala učitelkou, jelikož bych chtěla učit na základní škole děti ve věku 3-11 let.

Jsem šťastná, že jsem strávila dva týdny ve vaší zemi, protože jsem se dozvěděla hodně věcí o české výuce, ale také kultuře. Například jsem zjistila, že Češi jsou první v Evropě v pití piva a že Coca-cola tu má vážnou konkurenci – Kofolu. Díky své hostitelské rodině jsem navštívila také koncert jedné české skupiny – Vypsané fixy.

Během svého prvního týdne v Praze jsem navštívila několik základních škol, mateřskou školu, francouzské gymnázium a pedagogickou fakultu. Výměna informací s vyučujícími i studenty všechny velmi obohatila.

Můj druhý týden stáže se odehrával v Ostravě na vaší škole, kde jsem měla možnost vyučovat francouzštinu v několika třídách s různou jazykovou úrovní.

Můj pobyt dospěl ke konci a já bych vám chtěla poděkovat za pohostinnost, zejména své uvádějící učitelce P. Sláčalové, také ostatním učitelům francouzštiny, kteří mi dovolili zasáhnout do svých hodin, své hostitelské rodině, která byla úžasná, stejně tak jako studenti, kteří mi ukázali centrum města a uspořádali pro mne bowling.

Lundita Sulo
(překlad Kateřina a Lenka Waloszková)

Pavla Sláčalová
 

  • Publikováno: 13.11.2014

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba