gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Týden s Edisonem (říjen 2011)

Termín konání akce: 3.10.2011 - 7.10.2011

V prvním říjnovém týdnu přivítala naše škola již podruhé zahraniční studenty z projektu AIESEC – Edison. Tentokrát jsme měli čest seznámit se s milými mladými lidmi z Egypta, Brazílie, Číny, Indie, Mexika, Rumunska a Maďarska.
 

Těchto osm vysokoškoláků přijelo představit svou zemi a kulturu a také poznat naše město a české zvyky. Ubytováni byli opět v rodinách našich studentů, kteří se jim celý týden naplno věnovali a stali se jejich průvodci Ostravou.

Celý projekt započal v pondělí úvodními prezentacemi na téma „Můj region“ a „Životní styl“. Následovala celá řada seminářů v anglickém jazyce, na kterých zahraniční hosté seznamovali naše žáky s odlišnostmi, zvláštnostmi a dalšími aspekty života svých zemí. Dozvěděli jsme se, že rumunské peníze se nedají nikterak roztrhat, že indickým národním sportem je kriket, který Indové hrají i při čekání v dopravních zácpách, že v Egyptě dosahuje teplota v zimním období nejméně 10 stupňů nad nulou a především, že naše nározy na dané země se mnohy výrazně liší od skutečnosti. Naši hosté se pro změnu seznámili s dlouholetou českou tradicí a společně se studenty druhých ročníků se zúčastnili půlkolony v tanečních, které jsou ve světě jistou raritou.

V průběhu celého týdne se školou rozléhalo mnoho světových jazyků – angličtina, španělština, portugalština aj., a naši studenti si tak mohli vyzkoušet, jak těmito jazyky vládnou (za angličtinu se rozhodně stydět nemusejí). Věříme, že jim tato zkušenost dodala odvahu zapojit se v budoucnu do podobných projektů a prezentovat také svou rodnou zemi.

Poslední den nám naši hosté připravili závěrečný workshop, při kterém se mohli i žáci nižšího gymnázia obeznámit s jejich národní kuchyní. Někteří si jako suvenýr odnesli lísteček se svým jménem napsaným v indštině, čínštině a egyptštině. Poté se studenti vyššího gymnázia přemístili do tělocvičny, kde proběhlo oficiální rozloučení se studenty AIESEC. Paní ředitelka jim poděkovala za vynikající práci a předala dárečky, které našim milým přátelům snad připomenou návštěvu Ostravy. Aby si uchovali vzpomínku také na naše gymnázium, dostali od našich studentů sladké poděkování v podobě dortu. Během nadcházejícího víkendu opustili zahraniční studenti Ostravu a rozjeli do dalších český měst.
 

  • Publikováno: 12.10.2011

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba