gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Týden projektu Edison (březen 2011)

V prvním březnovém týdnu se naši žáci mohli těšit na výuku, která vybočovala z obvyklých kolejí pracovního týdne.

Plni očekávání jsme se v pondělí v ranních hodinách shromáždili společně se studenty vyššího gymnázia v tělocvičně. Důvod byl ojedinělý. Předstoupilo před nás sedm mladých lidí, někteří poněkud exotického vzhledu. Jak jsme se při jejich představování mohli přesvědčit, ovládali dobrou angličtinu, i když podle nezvyklých přízvuků bylo zřejmé, že pro většinu je to až druhý komunikační nástroj.

Hned po představení začala řada přednášek, vedených vysokoškoláky z Číny, Makedonie, Srbska, USA, Peru, Brazílie a Ruska. Představovali v nich zvyklosti, kulturu a mnohé další aspekty života ve svých zemích. Dozvěděli jsme se, jak se pomocí jedné ruky počítá v Číně do deseti, že v Srbsku si ženich může dojít pro nevěstu do jejího rodného domu až poté, co před brankou sestřelí jablko pověšené na vysokém prutu, v Rusku mají deset časových pásem, v USA můžete být sezdáni, aniž byste vystoupili z auta, v Peru koupíte dvě stě druhů brambor různých velikostí a barev, brazilská samba se netančí jen v Riu de Janeiru a v Makedonii si děvčata předpovídají budoucnost z hrnku po vypité kávě.

Zkušenost to byla skvělá. Bylo úžasné sledovat mladé, ctižádostivé lidi, kteří nijak zvlášť nepřevyšovali věk našich studentů, jak dokáží vysvětlovat, vyprávět a bavit se v anglickém jazyce, i když není jejich rodným.

Studenti si měli možnost ověřit, na kolik ovládají cizí řeči, a to nejen angličtinu, protože Paloma z Peru si s nimi povídala ve španělštině a přátelský Brazilec Renan prokládal své přednášky francouzštinou.

Věřím, že tyto semináře našim studentům dodaly odvahu a inspiraci k tomu, aby jednoho dne dokázali se zdravým sebevědomím vyrazit do vzdálených koutů zeměkoule, kde budou povídat o tom, jak se žije u nás.

Tento týden uběhl snad o trochu rychleji než ty předcházející a v pátek jsme se opět sešli v tělocvičně, abychom se rozloučili s našimi sympatickými hosty - Palomou z Peru, Sofií z Ruska, Alexandarem ze Srbska, Ivanou z Makedonie, Renanem z Brazílie, Drewem z USA a Wang Shuo z Číny - kteří posléze pokračovali ve svých cestách do dalších českých měst.

Projekt byl zrealizován ve spolupráci se studentskou organizací AIESEC, která tyto a podobné stáže zajišťuje českým vysokoškolským studentům.

Videoprezentace

  • Publikováno: 31.3.2011

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba