gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Týden německé jednoty – Woche der deutschen Einheit

Termín konání akce: 10.11.2014 - 14.11.2014

V týdnu od 10. 11. do 14. 11. 2014 proběhne na naší škole Týden německé jednoty – Woche der deutschen Einheit. Proč právě tento týden a tento název?

V neděli 9. 11. 2014 si totiž připomeneme 25. výročí pádu Berlínské zdi, který předznamenal následné sjednocení Německa a postupně i Evropy. Berlíňané tím, že strhli zeď, pomohli revolucím v dalších zemích a my si díky tomu teď můžeme užívat života ve svobodné společnosti. Je tedy co slavit.

Během „německého týdne“ se uskuteční řada akcí, které jednak připomenou tuto událost a jednak také v rámci jednoho tématu „sjednotí“ všechny naše německy se učící i neučící žáky.

A na co se můžete těšit?

V hodinách německého jazyka se zaměříme na téma Berlínské zdi. Žáci německých skupin vyššího gymnázia zhlédnou postupně film Good by, Lenin, který se originální formou vrací k tématu východoněmecké historie.

V pondělí si o obědové přestávce můžete zazpívat se skupinou Scorpion v hale školy píseň, která vznikla právě na oslavu pádu Berlínské zdi. Německé skupiny kvinty B a kvarty A navštíví v úterý vystoupení mnichovské skupiny Einshoch6, která v vámci akce Sprechtíme zavítá do Ostravy. Zároveň u nás v úterý proběhne pro žáky 8. a 9. tříd ZŠ a tercií a kvart gymnázií soutěž v německé výslovnosti a jazykolamech a žáci vyššího gymnázia se zapojili do soutěže o nejlepší plakát k tomuto výročí – výsledky jejich snažení uvidíte v prostorách školy a na nástěnce PK německého jazyka.

Žáci nižšího gymnázia si na pátek připravují prezentaci a ochutnávku potravin, které se k nám dováží z Německa, a kromě toho nám naše jídelna uvaří během týdne tradiční jídlo německé kuchyně.

Každý den o velké přestávce pak ještě studentí kvinty B představí ve školním rozhlase jednu německou hudební skupinu.

Doufáme, že vás naše akce zaujmou a pomůžou vám vhlédnout do novodobé německé historie i kultury.

Za PK německého jazyka Jana Lorber
 

  • Publikováno: 2.11.2014

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba