gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

TÝDEN FRANKOFONIE NA GOH

Termín konání akce: 19.3.2012 - 23.3.2012

V týdnu od 19. do 23. 3. proběhl na našem gymnáziu TÝDEN FRANKOFONIE. Tento termín jsme vybrali z důvodu, že 20. březen je Mezinárodním dnem frankofonie, kdy se všude možně scházejí „frankofoni“ a frankofilové, aby si připomněli fakt, že francouzština je jazykem krásným a také používaným na mnoha místech na světě.

 Naším cílem bylo různými aktivitami připomenout nejen francouzštinářům, že francouzština je jazykem velké části světové populace od metropolitní Francie, přes její zámořská území a mnoho afrických zemí až po země asijské. Je to také úřední jazyk mnoha světových institucí a organizací, jak nám nezapomněl sdělit i náš lektor Yrieix Bletton.

Během tohoto týdne se všichni, kdo navštívili naše gymnázium, mohli obeznámit s vlajkami mnoha frankofonních zemí a se základními informacemi o těch nejznámějších z nich (tedy Kanadě, Švýcarsku a Belgii).

Školní jídelna nabídla několik jídel frankofonní kuchyně, v samotné jídelně se během čekání u školního „buffé“ mohli frankofonní studenti pousmát nad francouzským humorem a během velkých přestávek se mohli všichni zaposlouchat do písní frankofonních interpretů.

V úterý jsme se sešli na promítání francouzského filmu „Ensemble c’est tout“ /„Prostě spolu“, kterému předcházela ochutnávka francouzských dezertů a nejen francouzských sýrů. Bylo to velmi příjemné setkání, z nějž bychom rádi udělali jakousi tradici a setkávali se při sledování francouzské kinematografie častěji i během roku.

Během tohoto týdne se také mnozí snažili poukázat na svou frankofilii tím, že i jejich oblečení bylo tzv. „à la française“, což jsme se snažili ukázat i v pátek při setkání ve vestibulu, kde se studenti sexty A pokusili o karaoke vystoupení (pochopitelně ve francouzštině), které přes prvotní technické nedostatky proběhlo v celku úspěšně.

Celý TÝDEN FRANKOFONIE pak vyvrcholil naší „akcí roku“, tedy exkurzí do Paříže, Remeše a Štrasburku, která proběhla v následujícím týdnu (od 26. do 31. 3.) a o níž se můžete dočíst v samostatném příspěvku.

Věřím, že náš cíl byl splněn a mnoho studentů nebo návštěvníků našeho gymnázia se přesvědčilo, že znát francouzský jazyk není jen hezké, ale také užitečné.

Za předmětovou komisi FRJ Mgr. Gabriela Mariánková

 

  • Publikováno: 6.4.2012

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba