gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Tryzna Jom HaŠoa věnovaná památce obětí holocaustu

Termín konání akce: 29.4.2018

Tryzna Jom HaŠoa věnovaná památce obětí holocaustu se konala dne 29. dubna 2018 v 10 hodin v obřadní síni Židovského hřbitova Na Najmanské ulici ve Slezské Ostravě.

Po doznění zpěvu státní hymny přivítala přítomné úvodním slovem paní PhDr. Milena Slaninová – předsedkyně Židovské obce Ostrava. Připomměla historické události druhé světové války a osudy nevinných obětí holocaustu.

Z Ostravy bylo deportováno v září 1942 čtyřmi transporty 3 442 židů do Terezína. Jen ve 4. transportu z Ostravy do Terezína bylo 101 dětí do 15 let, z nichž přežilo válku jen 8 dětí. Během tryzny jsme vyslechli 93 jmen těchto dětských vězňů, kteří zemřeli dříve, než se naplnilo přání jejich rodičů: „Dej Bože, abych z tebe vychoval řádného člověka, přivedl tě k Toře a pod chupu“.

V podání pěveckého sboru našeho gymnázia CHOIR VAN GOH zazněla skladba Elí-Elí, Ženský komorní sbor Dobroslava Lidmily se představil písní Kol be Rama. Oba sbory vhodně doplnili tryznu skladbou Shema Yisrael. Jako sólistka se představila studentka kvarty B Alenka Halamková.

Liturgickou část provedl kantor pan Luboš Josef Smělý. Závěrem zazněla Hatikva – hymna Izraele.

Mgr. Olga Blažková

 

  • Publikováno: 14.5.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba