gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Třetí mobilita projektu Erasmus+ „Solidarity Without Frontiers“

Termín konání akce: 31.5.2015 - 6.6.2015

Třetí výměnný pobyt studentů zapojených do projektu Erasmus+ „Solidarity Without Frontiers“ nás zavedl na slunné italské pobřeží do Montesilvana. Stejně jako v Katalánsku byly naše studentky ubytovány v hostitelských rodinách a týden tak žily životem Italů. Po celý týden byl pro všechny studenty připraven program spojený s projektovými aktivitami.

První den, po oficiálním uvítání za účasti starosty Montesilvana, začalo první kolo workshopů. Italové nás seznámili s dobrovolnickou aktivitou Will Clown.

Druhý den jsme trochu sportovali a navštívili Dog village, místo podobné našemu útulku pro zvířata. V místním útulku je asi 100 psů, 300 se za rok adoptuje a 300 je do útulku dáno. Provozovatelé útulku jsou závislí na práci dobrovolníků a finančních příspěvcích dobrovolných dárců. Všechna zvířata jsou určena k adopci.

Ve středu česká skupinka studentek zabodovala poprvé na výbornou, a to při prezentacích. Všichni hodnotili vysoce jak připravenost, tak jazykovou úroveň. Ve škole rovněž proběhla zkouška hudebního čísla pro páteční závěrečnou charitativní show.

Ve čtvrtek probíhaly dva workshopy: Kurz civilní obrany aneb Jak postavit stan v krizové situaci, co si sbalit, jak se zachovat a paralelně probíhal kurz první pomoci v angličtině. Nemůžeme nepochválit český tým, který byl opět aktivní a spolupracující.

V pátek jsme pak jeli do centra FOOD BANK, kam jsme společně dovezli všechny potraviny, které jsme nashromáždili ve škole. Provozovatel FOOD BANK nás seznámil s pravidly distribuce potravin a vznikem této dobrovolnické asociace. Paralelně opět probíhala jiná aktivita, a to návštěva „Muzea Evropské Unie“. Studenti se dozvěděli anebo si zopakovali informace o EU. Součástí návštěvy bylo také video o tom, jak probíhá hlasování o zákonech.

Poslední večer byl vskutku pompézní: Will Clown, vystoupení souborů a kapel včetně českého sboru a katalánské skupiny. Závěr byl velmi dojemný a ranní loučení smutné.


A jak mobilitu hodnotí studentky?

  • Velmi se jim líbilo prostředí a zcela nadšené byly z hostitelských rodin
  • Setkání s ostatními týmy přineslo mnoho nových kamarádů a zkušeností
  • Z aktivit se nejvíce líbil kurz první pomoci, Will Clown a povídání s italskými seniory
  • Publikováno: 15.6.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba