gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Třebovická olympiáda

Ve středu 2. 6. 2010 se ve třebovickém stacionáři konala Třebovická olympiáda mentálně postižených. 13 studentů septim a třetího ročníku naší školy, zejména společensko-vědního semináře, se dobrovolně přihlásili na olympiádě vypomáhat jako průvodci. Studenti tak navázali na exkurxi, kterou v třebovickém stacionáři absolvovali v dubnu a květnu tohoto školního roku.

Olympiáda byla dříve odložena kvůli dešti a záplavám v nadějích, že se počasí zlepší. Počasí se bohužel nezlepšilo a v den konání olympiády už od rána pršelo, a proto se olympiáda odehrávala vevnitř.

Olympiáda začínala kolem deváté hodiny slavnostním zahájením. Týmy se seřadily a představily, rozhodčí složili přísahu, že budou posuzovat férově, ředitel stacionáře a představitelé kraje měli kratší projev, a už nezbývalo nic jiného, než zapálit olympijský oheň.

Olympiády se účastnilo několik týmů, které byly rozděleny do 11 družstev. Každému družstvu byl přidělen jeden (někdy dva) dobrovolník a určen jeden obrázek zvířete (sovy, lvi, lvice) a v každém družstvu bylo 3 až 6 soutěžících. My, dobrovolníci, jsme měli členy našeho družstva provádět po stacionáři ze stanoviště na stanoviště. Od pořadatelů jsme dostali tabule s obrázkem našeho družstva, takže sportující vždycky věděli, kde se nacházíme. Mimo tabuli jsme dostali seznam se jmény členů našeho družstva a listinu, kam se zapisovaly výsledky disciplín.

Olympiáda se skládala z 5 disciplín. První disciplína byl běh. Soutěžící museli pozpátku běžet do půlky místnosti, obrátit se a běžet na konec místnosti, znovu se obrátit a běžet do cíle (startu). Druhou disciplínou byl skok. Na zemi byly rozloženy kruhy, které tvořily dráhu. Soutěžící museli proběhnout kruhy, aniž by se dotkli země, která se nacházela mimo kruhy. Pokud šlápli vedle, dostali trestné minuty. Třetí disciplínou byl skok do dálky, čtvrtou hod medicinbalem a pátou slalom s míčem. Soutěžící museli mezi třemi kužely prokutálet balón, poté ho odvalit a doběhnout do cíle.

Vítězové byli vyhlašování v každém družstvu. Vyhlášení výsledků bylo velmi dobře připravené. Byla nachystána stupínková bedna, na které vítězové stáli, a zlaté, stříbrné a bronzové medaile.

Soutěžící byli velmi přívětiví, snaživí a celkově velmi dobře naladění. Pokud jsme nevěděli, kde se některé stanoviště disciplíny nachází, tak nám vždycky poradili. Rozhodně to byl neobyčejný zážitek, který si rádi příští rok zopakujeme.

Natalia Vlachopulosová, VIIA

  • Publikováno: 11.6.2010

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba