gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Tradiční Bobřík informatiky je úspěšně za námi

Termín konání akce: 6.11.2017 - 15.11.2017

Jedná se o soutěž, která si klade za cíl seznamovat žáky s tím, co to jsou informatické otázky a problémy. Soutěž se také snaží upozornit na to, že informatika není totéž co ovládání počítače.

Žáci soutěžili ve čtyřech věkových kategoriích - od „primánků“ až po maturanty. Všichni soutěžící odpovídali na 15 otázek z oblasti informatického myšlení, algoritmizace, porozumění informacím, řešení problémů a digitální gramotnosti. Každý soutěžící začal se startovním počtem 60 bodů. Maximální počet bodů, které lze v testu získat, je 240 bodů. Úspěšným řešitelem je ten, kdo získal 150 bodů (tedy polovinu maximálního zisku).
 

V kategorii BENJAMIN došlo v letošním ročníku ke změně. Nebylo vytvořeno celostátní pořadí. Ze 42 soutěžících GOH bylo 76 % úspěšných řešitelů. Na nejvyšší stupínky dosáhli Richard Šebek (sekunda B, 228 bodů), Jiří Lednický (sekunda B, 220 bodů), Jiří Kolomazník (sekunda A, 212 bodů, František Dej (prima A, 212 bodů).

71 KADETŮ už mělo zkušenosti z minulých ročníků. 90 procent z nich Bobříka informatiky úspěšně ulovilo. Některým se dokonce podařilo dosáhnout (díky plnému počtu bodů) na příčku nejvyšší. Ondřeji Pěchulovi i Jiřímu Lažkovi z kvarty A gratulujeme.
Soutěžní úkoly kategorie JUNIOR jsou již obtížnější. Ze 113 soutěžících získalo alespoň 150 bodů 44 % z nich. Na 12. místě republikového žebříčku se umístil Ondřej Hráček z kvinty A.

Do kategorie SENIOR se přihlásilo 25 žáků, 8 z nich získalo titul Úspěšný řešitel. Soutěž však ještě nekončí. Eva Kuhejdová z oktávy B (62. místo) a Filip Dráber z oktávy A (14. místo) budou reprezentovat GOH v ústředním kole. Do tohoto kola, které proběhne 1. února 2018, postoupilo maximálně 30 nejlepších z kraje. Oběma budeme držet palce.

Více informací o soutěži najdete na stránce http://www.ibobr.cz/

RNDr. Zuzana Hrušková

  • Publikováno: 25.11.2017

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba