gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

#TohleJeSummit

Termín konání akce: 3.10.2018

Dne 3. 11. 2018 se skupiny z kvinty A (Veronika Prokopová, Adéla Popelková, Tomáš Soldán) a septimy A (Anetta Grögerová, Matyáš Hansel, Vilém Honysz) poprvé vydaly do Prahy na již 24. ročník Pražského Studentského Summitu.

Co to vlastně je? Pražský Studentský Summit je projekt neziskové organizace, jehož hlavním cílem je simulace činnosti mezinárodních organizací (OSN, EU a NATO). Obě skupiny z naší školy zamířily do OSN, přičemž každý tým při této aktivitě zastupuje jeden světový stát a každý jednotlivec patří do jednoho, jím zvoleného orgánu (UNESCO, ECOSOC, HRC, UNEA, atd.). Kvinta zastupuje Kambodžu a septima Kazachstán. Během ročníku se budeme dopodrobna seznamovat se situací a životem v tomto státě a s jeho postoji k různým celosvětovým problémům. Také rozvineme své znalosti o fungování mezinárodních organizací a seznámíme se s problémy, kterým mezinárodní společenství čelí. Na konci ročníku pak my, studenti, navrhujeme řešení problémů, kterými se zabývají reálné mezinárodní organizace a mezi ostatními účastníky se snažíme prosadit to, o co by skutečně usiloval diplomat námi zastupovaného státu.

Pro většinu relativně nudný popis skrývá spoustu zkušeností, zábavných simulačních jednání a nalezení nových skvělých lidí se stejným zájmem. Já osobně to vnímám jako úžasnou soutěž, kde mohu nasbírat spoustu zkušeností jak v politice a mezinárodních vztazích z pohledu jednotlivých orgánů, tak v obhajování vlastních názorů, řečnictví a zbavení se strachu vystupovat na veřejnosti.

Já, jakožto zastupitelka simulovaného orgánu UNESCO, momentálně řeším přístup k pitné vodě v Kambodži. Při psaní stanoviska k jednání na toto téma se dozvídám spoustu zajímavých informací o oné situaci a jsem si jistá, že díky této soutěži jsem se dopátrala něčeho, čemu bych normálně nevěnovala moc pozornosti.

Čeká nás ještě pět dalších celodenních setkání, z nichž to poslední je čtyřdenní. Zatím jsme ze soutěže nadšeni a i když musíme kvůli každému sobotnímu setkání vstávat ve 3 ráno a absolvovat celkem 6 hodin ve vlaku, tak věřím, že nás nově získané znalosti a zkušenosti budou motivovat k úspěchům a další účasti.

Veronika Prokopová, kvinta A
 

  • Publikováno: 15.11.2018

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba