gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

#TohleJeSummit (březen 2019)

Termín konání akce: 21.3.2019 - 23.3.2019

Ve dnech 21.- 24. 3. 2019 se v Praze konala závěrečná konference 24. ročníku Pražského Studentského Summitu. Tomu v uplynulém půlroce předcházelo pět přípravných setkání s jednáním, kterých jsme se spolu s Adélou Popelkovou, Anettou Grögerovou, Vilémem Honyzsem a Matyášem Hanselem poctivě a neúnavně účastnili.

Na této závěrečné čtyřdenní akci jsme řešili různá zajímavá a aktuální témata jednak v jednotlivých orgánech (UNESCO, ECOSOC, UNEA, UNSC, DISEC, HRC atd.) a také za námi vybranou zemi (pro nás to byla Kambodža a ve druhé skupině Kazachstán). Náš tým se v orgánu UNESCO zabýval například nedostatkem vody, udržitelným turismem a bezpečností novinářů. Z našeho jednání jsme poté zpracovávali deklarace a úmluvy, o kterých se poslední den hromadně hlasovalo na Valném shromáždění.

Pražský Studentský Summit nám ale nabídl mnohem víc. Kromě každodenního rautu jsme měli možnost navštívit rakouskou, švédskou či jinou ambasádu, získat nové přátele, zkušenosti, zážitky a vyzkoušet si simulovaná a mnohdy i překvapivě zábavná jednání.

Vřele bych účast na Pražském Studentském Summitu doporučila i těm méně aktivním žákům, jelikož je Summit pobídne k tomu se v jednání určitým způsobem angažovat. Pak také lidem, kteří se chtějí zlepšit v technice obhajování svých názorů a argumentaci. A samozřejmě i těm, které tato simulovaná jednání baví a jsou nadšeni novými poznatky. Na závěr bych pouze dodala – nebojte se to zkusit, protože Summit je vlastně jedna velká zábava!

Veronika Prokopová (kvinta A)
 

  • Publikováno: 10.4.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba