gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Testování PISA na naší škole

V dubnu se 38 studentů naší školy zúčastnilo mezinárodního výzkumu čtenářské, matematické, přírodovědné a finanční gramotnosti patnáctiletých žáků, který je i širší veřejnosti znám pod zkratkou PISA (Programme for International Student Assessment). Projekt probíhá již od roku 2000 a zajišťuje ho Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Letos se ho zúčastní kromě České republiky dalších 66 zemí světa.

Výsledky tohoto výzkumu jsou ostře sledovány teoretiky vzdělávání, politiky, učiteli, rodiči, ale i budoucími zaměstnavateli, protože testování se zaměřuje zejména na schopnosti řešit problémové situace a dovednosti potřebné pro uplatnění v dalším životě a na pracovním trhu.

Výzkumu PISA je v celém světě věnována velká pozornost, protože jeho výsledky vypovídají o úspěšnosti žáků v mezinárodním srovnání a efektivitě vzdělávacího systému. Věříme, že naši studenti svými výsledky v testech přispějí k tomu, aby Česká republika v mezinárodní konkurenci uspěla a umístila se v žebříčku srovnávaných zemí na důstojném místě.

Jana Huvarová
 

  • Publikováno: 15.4.2011

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba