gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Tereza Macurová uspěla v celostátní literární soutěži Čeština je i můj jazyk

Studentka sexty B Tereza Macurová se s úspěchem zapojila do celostátní literární soutěže Čeština je i můj jazyk. Z vyhlášení výsledků v pražském Evropském domě si za svou povídku Leopold odvezla krásné 3. místo.

Publicistickou a literární soutěž s názvem Čeština je i můj jazyk každoročně vyhlašuje Zastoupení Evropské komise v České republice společně s META o.s. – Sdružením pro příležitosti mladých migrantů. Soutěž je zaměřena na vzájemné poznání žáků, jejichž mateřským jazykem je čeština, a žáků s odlišným mateřským jazykem. Cílem soutěže je zamyslet se nad tím, co musejí nerodilí mluvčí překonávat a co nového musejí zvládat, když se poprvé objeví v české škole, a také nad samotnou rolí češtiny jako jazyka, kterým spolu různí lidé komunikují a pomocí kterého se dorozumívají.

V působivé povídce Leopold se Tereza vracela do poválečného Československa, když na osudu vlastního dědečka ilustrovala napjaté vztahy, které tehdy mezi Čechy a Němci panovaly. Jako jeden z nejlepších textů jej vyhodnotila odborná porota, kterou tvořili nakladatelka a překladatelka Tereza Horváthová, hudebnice a básnířka Feng-yün Song a básník, překladatel a publicista Petr Borkovec.

K vynikajícímu úspěchu v soutěži Čeština je i můj jazyk Tereze blahopřejeme a doufáme, že ji podnítí k další literární tvorbě.

Petr Horák

 

  • Publikováno: 28.6.2012

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba