gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Technologická soutěž Napájeni sluncem

Termín konání akce: 24.5.2013

Dne 24. 5. 2013 se naše škola v zastoupení tří žáků septimy A zúčastnila soutěže VŠB Napájeni sluncem. Cílem této soutěže bylo postavit autíčko na solární pohon, které mělo ujet dvoumetrovou dráhu v co nejkratším čase.

Jakmile jsme se o soutěži dozvěděli, začali jsme se stavbou vozidla. Stavba trvala několik dní a po několika přestavbách a doladění softwaru jsme si byli jisti, že se naše vozidlo dokáže pohybovat i po Marsu a že jakási soutěž pro nás bude více než lehká. Vozidlo jsme otestovali před školou, kde se pohybovalo úctyhodnou rychlostí. Další den jsme se vydali na soutěž.

Hned po příchodu do recepce haly VŠB nás překvapil pohled organizátora, který kontroloval naše vozidlo, zdali splňuje technické podmínky. Nějak velký důraz jsme pohledu nedávali, ale po příchodu do haly jsme jeho výraz pochopili. Vozidla, která se pohybovala po testovací dráze, byla již na pohled technologicky vyspělejší než to naše, ale my se vzdát nechtěli. Zamířili jsme ke stolkům, kde jsme si v posledních minutách mohli vozidlo upravit. Na vozidle jsme upravili poslední maličkosti a soutěž započala.

Bohužel pro nás nezačala soutěž příliš dobře. Porazit vozidla, která byla vyráběna snad rok a na jejichž výrobě se podíleli učitelé, profesoři a technici technických škol a jejichž software by byl zajisté schopen ovládat i ISS, bylo nemožné.

Po několikahodinovém snažení jsme zjistili, že na prvních třech místech jsme se neumístili. Zklamání v našich srdcích bylo veliké, ale neodradí nás od toho, abychom se soutěže zúčastnili i příští rok.

Jan Masopust (vrchní technik)
Vojtěch Šustek (odborný poradce)
Michal Richtář (manažer)
 

  • Publikováno: 5.6.2013

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba