gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Talentová soutěž v psaní všemi deseti

Termín konání akce: 28.5.2015

Ve čtvrtek 28. května 2015 se v Karviné konala Talentová soutěž ve psaní na klávesnici všemi deseti.

 

Psaní na klávesnici na naší škole vyučujeme za pomoci programu manželů Jaroslava a Heleny Zaviačičových ZAV. Letos jsme mohli poslat na talentovou soutěž do Karviné čtyři z našich nejlepších žáků, a to Marii Příhodovou a Magdalenu Zajícovou, obě ze sekundy A, Anetu Pchálkovou ze sekundy B a Janu Zavadilovou z tercie A.

Před samotnou soutěží se děvčata rozcvičovala, a když soutěž začala, učitelé mohli sledovat průběžné změny v umístění soutěžících první skupiny. Naše holky si vedly dobře a dostávaly se i do první desítky. Na celkové výsledky si ale musely ještě počkat.

Před vyhlášením výsledků paní Zaviačičová, držitelka světového rekordu v psaní na klávesnici všemi deseti, předvedla, jak rychle píše při opisování textu (přes 700 úhozů za minutu, a tato hodnota se ani zdaleka nepřibližovala jejímu rekordu). Poté se pan Zaviačič jal další text diktovat (pro srovnání rychlostí), počet jejich úhozů se blížil 1100 za minutu a pan Zaviačič se při diktování zadýchával. Když předváděla ZAVpis, což je jejich vlastní forma těsnopisu, opět se dostala nad hranici 1000 úhozů za minutu.

V programu ZAV, když se jej žáci nižšího gymnázia učí, je úspěch dostat se nad hodnotu 150 úhozů za minutu. Naši žáci a žákyně toto zvládají, a i přestože trénují jen jednou týdně, dostávají se do reprezentace mezi žáky, kteří psaní na klávesnici mají jako předmět ve škole několikrát týdně. První příčky jsme sice neobsadili, ale děvčata se umístila na pěkných místech.

Děkuji děvčatům za úspěšnou reprezentaci naší školy.

Silvie Oleksy Cintavá

 

  • Publikováno: 3.6.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba