gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Světový den vody s otevřenou vědou

Termín konání akce: 22.3.2014

Víte, že i voda má svůj svátek? Světový den vody byl organizací spojených národů stanoven na 22. březen již počátkem 90. let 20. století. Důvodem je skutečnost, že na světě stále více lidí trpí nedostatkem pitné vody. Žáci tercií se u příležitosti svátku této životodárné tekutiny zúčastnili v areálu Vysoké školy báňské Světového dne vody s Otevřenou vodou a připomněli si, jak je voda nesmírně důležitá pro veškerý život na Zemi, a proč je důležité s vodou správně hospodařit.

V průběhu celého dne měli zvídaví žáci možnost navštívit řadu stánků, kde zkoumali vodu společně s odborníky z různých oborů: odhalili tajemství vody a ekotoxikologických testů, uplácali si kouli z prapodivné nenewtonovské kapaliny, vytvořili si hořící mýdlové bubliny, změřili, jak voda putuje rostlinou, zahráli si GPS hru O velké vodě, dozvěděli se, jak je to s vodou na Marsu a mnoho dalšího.

Žáci navštívili také moderní pracoviště Ústavu geoniky AV ČR a jejich vysoce rychlostní vodní paprsek, se kterým se dají řezat či obrábět materiály.

Otevřená věda ve spolupráci s Ústavem geoniky AV ČR a dalšími vědeckými pracovišti se k této významné akci připojila již druhým rokem a my ji za to děkujeme.

Mgr. Martin Fluksa
 

  • Publikováno: 26.3.2014

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba