gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Světový den autismu

Termín konání akce: 2.4.2013

Od roku 2007 je 2. duben uznáván jako SVĚTOVÝ DEN AUTISMU.

V rámci tohoto dne byly vyzvány všechny členské státy OSN k učinění opatření pro zvýšení informovanosti o autismu ve společnosti. Cílem akce je přivést k problematice autismu, poruše postihující desítky miliónů lidí, celosvětovou pozornost.

Autismus je porucha, která patří k nejzávažnějším onemocněním v dětském mentálním vývoji. Postižené děti kvůli ní dobře nerozumějí tomu, co vidí, slyší a prožívají. V České republice žije podle odhadů až 20 000 autistů a množství stanovených diagnóz stále stoupá.

2. dubna se lidé na celém světě zapojují do osvětové kampaně „Light it up blue“, česky „Rozsviťme se modře“. Mnohé firmy a společnosti v noci z 1. na 2. dubna osvěcují své budovy modrým světlem a tím dávají najevo, že jim problematika autismu není lhostejná. Modře se rozvěcují například i Empire State Building v New Yorku, Opera v Sydney nebo Eiffelova věž.

Proč zrovna modře? Modrá je totiž barvou komunikace a sebevyjádření, což je jedna z oblastí, ve které mají lidé s autismem největší potíže. Pojďme si proto spolu v modrém připomenout fakt, že se současně ve světě každé 110. dítě rodí s poruchou autistického spektra a že to, co lidé s autismem a jejich rodiny potřebují nejvíce, je porozumění a podpora.

Rozsviťme se tedy i my na GOH modře - staňme se v tento den (tedy v úterý 2. dubna nositeli modré barvy – barvy naděje). Pokuste se tedy v úterý ráno najít ve svém šatníku něco modrého a dát tak najevo, že nejste lhostejní k problémům lidí s dosud ne zcela probádanou diagnozou autismu.

A jelikož má tato akce sloužit zejména osvětě vás šťastnějších, budete mít možnost získat nějaké informace na nástěnkách ve vestibulu školy.

Takže vám přejeme příjemně strávené svátky jara a v úterý PŘIJĎME V MODRÉM.
 

  • Publikováno: 27.3.2013

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba