gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Studijní cesta do institucí EU v Bruselu

Ve dnech 28. února – 2. března 2010 navštívili pedagogové našeho gymnázia a spolutvůrci webového portálu Moderní dějiny Jiří Sovadina, Petr Šimíček a Lukáš Bárta na pozvání Generálního ředitelství pro kulturu a vzdělání a Zastoupení Evropské komise v ČR vrcholné instituce Evropské unie v Bruselu. Smyslem studijní cesty bylo poznat základní strukturu a principy fungování všech tří základních institucí EU – Evropské komise, Rady a Evropského parlamentu. Během několika pracovních schůzek se setkali s se zástupci jednotlivých úřadů i významnými současnými i bývalými českými evropskými úředníky.

O průběhu oslav dvaceti let svobody ve střední a jihovýchodní Evropě organizovaných EU vyslechli přednášku „20th Anniversary of democratic change in Central and Eastern Europe“ německé a francouzské organizátorky celého projektu, na níž navázaly informace o projektu EU vůči zemím východní Evropy – Eastern Partnership. Pracovní oběd strávili v debatě s Karlem Bartákem – vedoucím oddělení komunikace a valorizace (Generální ředitelství EAC), který dříve působil rovněž jako vedoucí bruselské pobočky ČTK. Odpolední program prvního dne návštěvy zahájila diskuse s Pavlem Teličkou, který vedl vyjednávání o přistoupení ČR k EU, pracoval jako zástupce velvyslance při ES, později jako náměstek ministra zahraničí a velvyslanec ČR při EU, nakonec působil i jako komisař v Prodiho komisi. Závěr pracovní části jednání v budově knihovny EU byl určen setkání s paní Kateřinou Kapounovou – Bavorovou, která zúčastněné informovala o možnostech studijních pobytů i učitelských stáží v zemích EU a o projektech COMMENIUS a eTWINNING. Večerní procházku centrem Bruselu završilo neformální setkání s Radkem Honzákem, tiskovým mluvčím Stálého zastoupení ČR při EU.

Druhý den studijní cesty zahájilo setkání s panem Karlem Ježkem, vedoucím oddělení komunikace na generálním ředitelství pro tisk, komunikace a protokol v Generálním sekretariátu Rady Evropské unie. Program se poté přesunul na půdu Evropského parlamentu, kde se účastníci v přednášce dozvěděli základní informace o práci europoslanců, parlamentních zvyklostech, zákonodárném procesu a v doprovodu české asistentky navštívili základní místnosti této instituce. O každodenní pracovní náplni a povinnostech europoslance pak v závěru setkání informoval účastníky pan Eduard Hulicius, který pracoval v tiskové sekci jedné z politických frakcí Evropského parlamentu v letech 2003-2009.

Petr Šimíček
 

  • Publikováno: 18.3.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba