gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Studentské prezidentské volby

Termín konání akce: 11.12.2012

Stejně jako řada jiných škol se i Gymnázium Olgy Havlové zapojilo do projektu Studentské prezidentské volby pořádaného společností Člověk v tísni. Jde v podstatě o průzkum veřejného mínění studentů na různých typech středních škol po celé republice. Z řad studentů byla sestavena komise a nic nebránilo tomu, aby se dne 11. 12. 2012 v 9:40 otevřela improvizovaná volební místnost v prostorách vestibulu školy. Volby probíhaly až do 15:00, poté byly urny zapečetěny a volební komise se odebrala spočítat hlasy. Nyní vám přinášíme výsledky:

První místo získal Karel Schwarzenberg s 31 % všech hlasů. Na druhém místě se umístil Vladimír Franz s 23 % hlasů a třetí místo obsadil Jan Fischer s 21 %. Kandidáti Miloš Zeman, Přemysl Sobotka, Táňa Fischerová a Jiří Dienstbier obdrželi přibližně stejný počet hlasů ve výši 4-6 %. Nejhůře dopadla Zuzana Roithová, pro kterou hlasovalo 1 % studentů. Viz graf č. 1.

Oprávněnými voliči byli všichni studenti gymnázia starší 15 let. Celkově jich v den voleb bylo ve škole 374, z nichž možnost hlasovat využilo 192. Volební účast tedy byla přibližně 51 %. Nejvyšší procento voličů bylo ze septimy B. Viz grafy č. 2 a 3.

Co se týče celostátních výsledků, zvítězil s přehledem Vladimír Franz s více než 40 % hlasů. Následuje Jan Fisher (20 %) a Karel Schwarzenberg (15 %). Když se podíváme na výsledky pouze v Moravskoslezském kraji, pořadí prvních tří kandidátů je stejné. Zajímavé je srovnání všech zúčastněných gymnázií. Na nich by první příčku obsadil taktéž Vladimír Franz, ale Karel Schwarzenberg by postoupil na druhé místo a třetí pozici by obsadil Jan Fischer. Viz grafy č. 4, 5 a 6.

Je vhodné zmínit, že tento projekt se na naší škole setkal s velmi kladným ohlasem. Nebylo problém sestavit volební komisi, studenti přicházeli volit s nadšením i s jakýmsi dobrým pocitem, že se účastní něčeho velkého. Pro řadu z nich to byla jedinečná příležitost si poprvé vyzkoušet, jaké to je volit.

Více informací můžete najít na webu www.jedensvetnaskolach.cz.

Za volební komisi Michal Hranický, oktáva A
 

  • Publikováno: 14.12.2012

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba