gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Studentská konference a soutěž k ukončení II. světové války

Termín konání akce: 29.4.2015 - 30.4.2015

Naše gymnázium za finanční podpory Moravskoslezského kraje a v partnerství s Památníkem II. světové války v Hrabyni připravilo několik akcí spojených s oslavami 70. výročí ukončení II. světové války v Moravskoslezském kraji. Všechny konkrétní aktivity byly zaměřeny na žáky a učitele základních a středních škol Moravskoslezského kraje, uspořádali jsme pro ně historickou soutěž, studentskou konferenci a tematickou dějepisnou exkurzi.

Aktivitou, která všechny následující akce odstartovala, byla soutěž pro žáky 9. tříd základních škol a středních škol v Moravskoslezském kraji „Dotyky války v Moravskoslezském kraji“. Jejím smyslem byla připomínka historických míst a také jedinečných lidských osudů spjatých s událostmi II. světové války prostřednictvím vlastního historického pátrání, kterému se věnovali zapojení žáci z našeho kraje. Výsledkem byly zaslané žákovské práce, které odkrývaly často zapomenutá místa či neznámé osudy. Autoři nejzdařilejších prací byli pozváni na dvoudenní studentskou konferenci na GOH i poznávací exkurzi, která byla její součástí.

 

Zásadní akcí našich oslav byla dvoudenní studentská konference pořádaná na Gymnáziu Olgy Havlové. V roce 2015 jsme připravili u příležitosti jubilejního X. ročníku jejich pořádání dokonce studentské konference dvě. Dubnovou konferenci nazvanou „Ukončení 2. světové války v Moravskoslezském kraji“ jsme zorganizovali za finanční podpory Moravskoslezského kraje, zúčastnili se jí žáci z 12 škol Moravskoslezského kraje - ze Základní školy F. Formana v Ostravě-Dubině, Základní školy a mateřské školy Suchdol nad Odrou, Základní škola gen. Škarvady z Ostravy-Poruby, Mendelova gymnázia z Opavy, Jazykového gymnázia Pavla Tigrida z Ostravy-Poruby, Střední odborné školy umělecké a gymnázia z Ostravy-Zábřehu, Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické z Ostravy, Wichterlova gymnázia z Ostravy-Poruby, Gymnázia Educa Net z Ostravy, Gymnázia z Orlové, Gymnázia z Ostravy-Hrabůvky a domácího Gymnázia Plgy Havlové z Ostravy-Poruby.

Celou akci zahájila ředitelka gymnázia Jana Huvarová, které přivítala účastníky, přestavila program a také předala památeční diplomy, knižní i věcné ceny pozvaným autorům deseti nejlépe hodnocených prací naší soutěže. Následovala historická přednáška Doc. PhDr. Jiřího Pernese PhD. "Pětačtyřicátý a nové Československo", po ní pak účastníci pracovali postupně v třech studentských workshopech. Josef März se zaměřil na obrazy jako připomínky událostí roku 1945 v období komunismu, Jiří Sovadina se věnoval interpretacím dobové fotografie k tématu bezprostředního násilí po osvobození v ulicích českých měst a Petr Šimíček se žáky analyzoval obrazové koláže z oficiální publikace Košický vládní program v obrazech z roku 1945. První konferenční den uzavřel zřejmě nejsilnější zážitek, setkání s pamětníkem Luďkem Eliášem, který žákům přiblížil svůj osobní příběh, vzpomínal na válku i osvobození a především na mnoho náhod a zázraků, v jejichž důsledku se mu podařilo přežít ghetto, koncentrační tábory i pochod smrti.

Součástí konference byla v průběhu druhého konferenčního dne rovněž tematická poznávací exkurze pro žáky a učitele po památných místech osvobozovacích bojů Moravskoslezského kraje. Při její organizaci jsme využili partnerství s Památníkem II. světové války v Hrabyni. Právě na tomto pietním místě si žáci připomněli nejen kruté osvobozovací boje z konce války, ale pracovali rovněž s připravenými pracovními listy přímo v moderní historické expozici památníku. Do tohoto konferenčního dne byla v rámci exkurze zahrnuta také dopolední návštěva pietního aktu v Komenského sadech a také prohlídky výstavy vojenské techniky na Masarykově náměstí, Slezsko-ostravském hradě a účast na rekonstrukci osvobozeneckých bojů v centru Ostravy nedaleko Sýkorova mostu.

Televizní reportáž o konferenci najdete ZDE

  • Publikováno: 1.5.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba