gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Studentská konference 2009

Učitelé a studenti Gymnázia Olgy Havlové opět po roce uspořádali ve dnech 3.-4. března 2009 již IV. ročník studentské středoškolské konference, která tematicky navazovala na loňské téma „Československo a Ostrava v roce 1968“. Akce se zúčastnilo téměř sto středoškoláků z Ostravska, ale také z Chocně či Zlína. Se studenty na konferenci přišli také jejich učitelé dějepisu, kteří si tak mohli z akce odnést mnohé metodické náměty a inspiraci pro svou práci. Konference se konala pod záštitou primátora města Ostravy pana Petra Kajnara, město Ostrava její konání podpořilo grantem, podpořilo ji také o.s. PANT a ostravské studio České televize.

První konferenční den, slavnostně zahájila ředitelka školy Dagmar Juchelková, svou podporu tlumočil také starosta MO Poruba Lumír Palyza. Poté již následovala projekce filmu Vlastimila Venclíka Nezvaný host z roku 1969, který se stal východiskem pro diskusi o nástupu normalizace v Československu a pro následnou prezentaci Náběh, počátky a podoby normalizace, kterou vedl Jiří Sovadina. Po přestávce byli účastníci rozděleni do dvou skupin a pracovali ve formě tvůrčí dílny. První workshop Obraz normalizace v dobových textech vedl Lukáš Bárta, druhý s tématem Oficiální a undergroundová hudební produkce za normalizace řídil Tom Rett. Oba dva lektoři pracovali s dobovými texty (básněmi, záznamy StB) a hudebními nahrávkami (oficiální hudba, nezávislá scéna, underground). Po obědě vystoupili před účastníky hosté, významné osobnosti literárního undergroundu Martin Machovec a Petr Placák na téma Underground – kořeny, podoby, osobnosti. Ve svém vyprávění objasnili studentům fenomén undergroundu, podzemní kultury, samizdatu a poté rozvinuli na tato témata velmi živou diskusi. První konferenční den na půdě školy uzavřela projekce filmu režisérky Jany Chytilové z roku 2001 The Plastic People of the Universe (příběh kapely, která proti své vůli tvořila dějiny), ve kterém se studenti seznámili s historií nejvýznamnější české undergroundové hudební skupiny, její hudbou, texty a osobnostmi. Zároveň se dozvěděli podrobnosti o pronásledování kapely státní bezpečností, o propagandistické kampani proti ní, o soudu s výraznými představiteli undergroundové hudební scény a vzniku Charty 77. Tento filmový zážitek byl pak umocněn návštěvou večerního koncertu The Plastic People of The Universe v martinovském klubu Garage.

Druhý konferenční den tematicky navázal na film a večerní koncert PPU projekcí 29. dílu cyklu normalizačního seriálu 30 případů majora Zemana „Mimikry“, po jehož zhlédnutí následovala velmi živá diskuse, kterou moderoval Petr Šimíček. Studenti zjišťovali, jakými metodami utvářela normalizační propaganda veřejné mínění, jak démonizovala nezávislé hudební aktivity a skupiny. Poté se na konferenci představili studenti našeho gymnázia v cyklu Normalizační každodennost, v němž interpretovali dobové reálie 70. a 80. let (organizace mládeže, cestování, volný čas, odívání, svět venkova atd.) svýma očima a srovnávali je se současným stavem. Po přestávce vzpomínal na normalizační léta fotograf Bohdan Holomíček, který promítal studentům cykly svých fotografií ze 70. a 80. let s hudebním pozadím. Účastníci konference tak mohli spatřit známé i méně známé fotografie z prostředí disentu, z Hrádečku Václava Havla, z koncertů nezávislých skupin, ale také záběry zachycující všední život a socialistické emblémy normalizační doby. Pak prezentoval dokumentární filmové projekty Abeceda zločinů komunismu a Příběhy železné opony dramaturg ČT Ostrava Josef Albrecht a vzdělávací aktivity v oblasti výuky moderních československých dějin Petr Pánek, předseda o. s. PANT. Konferenci uzavřely vzpomínky pamětníků na prostředí a aktivity disentu na Ostravsku panů Tomáše Hradílka a Jana Krále, kteří studentům přiblížili obtížnou pozici členů Charty 77 na severní Moravě, představili výrazné osobnosti a aktivity nezávislých iniciativ. Poté konferenci oficiálně uzavřela ředitelka gymnázia a vyjádřila naději, že v příštím roce se všichni ve zdraví a v očekávání nových zážitků opět sejdeme.
 

  • Publikováno: 8.10.2009

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba