gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Studentská Agora 2016

Termín konání akce: 25.4.2016

V pondělí 25. dubna 2016 se tým studentů naší školy ve složení Terezie Gilligová, Kateřina Kotarová, Kateřina Králová, Nela Marková, Ondřej Pernecký, Tereza Tichá, Lukáš Václavek (všichni ze 3. A), Kryštof Blažej, David Kula (oba ze septimy B) a Petr Foniok s Lindou Oweisovou z kvinty A zúčastnil krajského kola debatní soutěže Studentská Agora v ostravské multifunkční hale Gong.

Jedná se o soutěž, ve které mohou středoškoláci debatovat o současných problémech, učí se kvalitně argumentovat, kultivovaně vystupovat na veřejnosti a zamýšlí se nad aktuálními společenskými tématy ze všech úhlů pohledu.
Studenti dostali několik týdnů před konáním soutěže seznam tvrzení, museli si pro ně dohledat relevantní informace a připravit si kvalitní podloženou argumentaci. Teprve na soutěži se určí týmy, které spolu povedou diskusi. Losují se tvrzení a zároveň se tým doví, zda bude tvrzení hájit či zda mu bude oponovat. Ke každému tématu si tedy musí promyslet a připravit argumentaci pro i proti a tím se připravit na možné argumenty protistrany. Soutěží se rovněž v tvrzeních, která nejsou dopředu známa, speciální formou je argumentace dvou proti dvěma. Diskuse je řízena moderátorem, který uděluje debatérům slovo. Vítěze určí porota, která pečlivě sleduje a hodnotí týmy po celou dobu soutěže.

Přestože náš tým skončil stejně jako loni těsně před branami finále na děleném 3. a 4. místě, všichni soutěžící si odnesli cenné a praktické zkušenosti, které mohou využít nejen v politice.

Kateřina Trojek
 

  • Publikováno: 4.5.2016

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba