gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Studentka na stáži v Ústavu výzkumu globální změny

Z řad našich pedagogů jsem se dozvěděla o projektu Otevřená věda, kterou realizuje Akademie věd České republiky. Nic mi nebránilo se do projektu zapojit a svého rozhodnutí nelituji.

Akademie věd ČR mi umožňuje účastnit se vědecké stáže Sledování fotoochranných mechanismů vybraných druhů jehličnanů pod vedením Mgr. Václava Karlického na Ústavu výzkumu globální změny. Můžu si v praxi vyzkoušet vědeckou práci a získat tak mnoho zkušeností.

Momentálně se zabývám tím, jak působí množství světla a jiné vlivy na rostliny. Pracuji hlavně se spektrofluorimetrem, díky kterému zjišťuji spektrální intenzitu fluorescence chlorofylu. Následně mohu porovnat její účinnost s fotochemií a tepelnou disipací. Rostlina tyto procesy reguluje právě v závislosti na ozářenosti a já tak mohu vidět, jak tento ochranný mechanismus funguje.

Otevřená věda pořádá i další aktivity, kterých se můžeme zúčastnit, jako např. Veletrh vědy nebo odborné kurzy.

Naším úkolem bylo také vytvoření videa na téma Věda je…, které můžete zhlédnout zde.

Neváhejte se tedy na stáž přihlásit. Registrace pro další ročník probíhá do konce listopadu na stránkách Otevřené vědy (http://www.otevrena-veda.cz/nabidka-stazi/). V projektu si rozšíříte své obzory, můžete si vyzkoušet činnosti, které vám mohou v budoucnu pomoct, zlepšíte si své schopnosti, ale také si užijete práci, která vás baví, a seznámíte se se spoustou nových lidí.

Denisa Sikorová
 

  • Publikováno: 18.10.2017

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba