gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Studenti skončili třetí v národním kole Turnaje mladých fyziků

Turnaj mladých fyziků (TMF) je tradiční fyzikální soutěž, ve které se studenti utkají v týmech řešících všemožné problémy světa dnešního a minulého. Jejich úkolem je teoreticky vysvětlit a experimentálně potvrdit problémy zadané pořadateli soutěže. V dalších kolech následně vybrané úlohy prezentují a obhajují je jak před ostatními týmy, tak odbornou komisí. Jedná se o mezinárodní soutěž a studenti naší školy se jí letos zúčastnili již po několikáté.

Jak již název napovídá, do letošního kola jsme šli s velkým nadšením. I přesto, že se jedná o velmi náročnou soutěž, ať už fyzicky, tak psychicky, udrželi jsme si po celý její průběh dobrou náladu. Po absolvování regionálního kola s umístěním na prvním místě a úspěšným absolvováním také slovenského národního kola jsme konečně zamířili na české národní kolo do Opavy.

Již v brzkých ranních hodinách jsme se sešli na nádraží a vyrazili vlakem do malebného slezského města Opavy. Náš motivovaný tým se skládal z velmi nadaných studentů: Kateřina Kopecká, Vojtěch Honěk, Radim Pařízek, Sotirios Pupakis a Ota Michálek. V tomto složení jsme se společně s paní učitelkou Sivákovou vydali na Mendelovo gymnázium a po rozmanité snídani se již přesunuli do soutěžní místnosti. Ve chvíli, kdy jsme vstoupili, jsme byli pohledem na ostatní týmy okamžitě uklidněni. Byli stejně nevyspaní jako my.

Hned v prvním kole jsme začali sbírat body. Bylo poznat, že se „výlet“ na Slovensko skutečně vyplatil – nasbírali jsme mnoho inspirace, motivace, a hlavně nových kontaktů. Tvrdě jsme se probojovali náročnou celodenní prací. První den byl sice náročný, ale my i tak pokračovali s úsměvem i ten další. Naše pozitivně naladěná „šéfová“ (jak jí říkala paní organizátorka) nám po celou dobu soutěže dodávala pozitivní energii společně s dobrou náladou a z řad publika se na nás vždy usmívala.

Celkem jsme prezentovali tři řešení zadaných problémů, tři oponovali zbylým týmům a tři recenzovali. Po posledním náročném středečním kole jsme dostali diplomy, věcné ceny a mohli se vydat na cestu domů. Náš tým „Chleba s máslem Vol. 2“ se tak umístil na 3. místě celostátního kola Turnaje mladých fyziků. Kromě toho jsme se také stali úspěšnými řešiteli, což přináší dvě základní výhody. Při přihlášení na Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze máme odpuštěny přijímací zkoušky a po úspěšném absolvování prvního semestru máme přislíbené jednorázové stipendium 15.000 Kč!

Celou soutěž jsme si velice užili a velmi nás tak mrzí, že se jí jako maturanti nemůžeme účastnit i další rok. Věříme však, že se v řadách studentů naleznou další, kteří půjdou v naších šlépějích, a dokonce nás možná i překonají.

Kromě paní učitelky Sivákové, která se o nás po celý „výlet“ na Slovensko a národní kolo svědomitě starala, bychom také chtěli poděkovat panu učiteli Šamajovi za věcné připomínky, rady a veškerou pomoc po celou dobu řešení soutěže.

Ota Michálek, 4. C
17. 4. 2019
 

  • Publikováno: 25.4.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba