gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Studenti navštívili Velké Losiny

Termín konání akce: 29.4.2015 - 30.4.2015

Ve dnech 29. a 30. 4. jsme se my, studenti kvint a prvního ročníku, zúčastnili exkurze do Velkých Losin. Hlavním tématem byly čarodějnické procesy na Šumpersku.

Od školy jsme odjeli o půl osmé a cestu nám zpříjemnila přednáška pana profesora Bárty. Ten nás zasvětil do základů problematiky čarodějnických procesů v Evropě. Autobusem jsme dorazili až k renesančnímu zámku, sloužícímu jako místo zasedání inkvizičních tribunálů a výslechů obviněných. Následovala komentovaná prohlídka a poté jsme se přesunuli do ruční papírny. Mohli jsme se seznámit s tím, jak funguje nejstarší a zároveň jediná taková výrobna svého druhu v České republice.

Kolem druhé hodiny jsme se přesunuli do Šumperku, kde jsme strávili část odpoledne v historickém domě a zároveň muzeu. Tam jsme se dozvěděli další informace na téma čarodějnictví v tomto regionu.

Večer jsme se přemístili na ubytování. To se nacházelo ve Velkých Losinách v prostorách tamní školy. Koncem dne jsme si vyslechli přednášku pana profesora Bárty na téma „Podoby ďábla a démonů ve středověku a novověku, fenomén čarodějnictví, průběh inkvizičních procesů, metody tortury, magická a mystická symbolika.“

Další den jsme se vydali do lázeňského města Karlovy Studánky. Tam jsme si zasoutěžili v kvízech, týkajících se informací z předešlého dne. Vítězi získali velice originální ceny a všichni jsme se vrátili zpět do Ostravy.

Za hladký průběh celé akce děkujeme profesorům Bártovi a Horákovi.

za účastníky exkurze Jana Biroščáková, kvinta B
 

  • Publikováno: 5.6.2015

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba