gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Studenti Gymnázia Olgy Havlové vymysleli a společně zrealizovali projekt Athenaeum

Termín konání akce: 4.12.2017 - 5.12.2017

Ostrava - 4. - 5. 12. 2017 - V minulém týdnu se v prostorách Ostravské univerzity uskutečnil projekt Athenaeum. Jednalo se o dvoudenní blok přednášek a panelových diskuzí, jehož účelem bylo středoškolským studentům přiblížit život a studium na vysoké škole. Naše pozvání přijali zajímaví hosté nejen z různých koutů České republiky, ale také ze zahraničí. Mezi hosty se objevila známá jména a kapacity v oboru, které se studentům snažily nastínit světlé i stinné stránky studia. Díky zajímavé formě přednášek a praktickým informacím se mnoho studentů nadchlo pro daný obor a začali vážně zvažovat jeho budoucí studium.

Středoškoláci měli také možnost vyslechnout si náplň studia z jiného pohledu, a to skrze panelové diskuze, během nichž vysokoškolští studenti odpovídali na praktické otázky týkající se například ubytování, stravy, přijímacích zkoušek a dalších nezbytných informací, také poskytovali cenné rady a předávali své zkušenosti, které se zajisté budou mnoha studentům do budoucna hodit. Na pondělní diskuzi zavítali studenti z univerzity Cambridge, a tak se dopodrobna probrala témata jako studium v zahraničí, zahraniční stipendia a jak je získat nebo například osobní zkušenosti z kolejí a mnoho dalšího. Poté se studenti rozdělili do dvou skupin a jedni se zúčastnili přednášek matematiky a informatiky a druhá skupina se odebrala na přírodovědnou fakultu na přednášky z ekonomie. Na tento den přijaly pozvání mimo jiné osobnosti jako pan Kovanda, pan Bouchala nebo pan Korbel.

Druhý den studenty čekala opět panelová diskuze, nyní se však studenti drželi spíše v rodné zemi a za hranice České republiky otázky nesměřovaly. Po diskuzi byly připraveny přednášky z oboru medicíny a biologie a na přírodovědné fakultě se program zaměřoval spíše na humanitní obory a žurnalistiku. Mezi osobnostmi se mimo jiné objevili přednášející jako pan Spurný nebo pan Novotný.

Celá akce se nesla v duchu „studenti studentům“, jelikož celý program vymysleli a zrealizovali studenti Gymnázia Olgy Havlové, především hlavně Matěj Prokop (oktáva B), který byl hlavním organizátorem tohoto projektu.

Touto cestou bychom ještě jednou chtěli poděkovat všem, kteří nás během příprav jakkoli, ať finančně či jinou formou, podporovali.

Již nyní se pro zájemce chystá další ročník projektu Athenaeum, který je naplánován na 5. - 6. listopadu 2018, proto nezapomínejte sledovat náš Facebook pro co nejčerstvější informace.

Za tým Athenaeum, Magdaléna Ostárková, sexta A
 

  • Publikováno: 21.12.2017

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba