gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Studenti gymnázia navštívili Španělsko

Ve dnech 16. - 26. dubna 2010 navštívili studenti našeho gymnázia partnerskou střední školu v Prats de Lluçanes ve Španělsku. Výměnný pobyt proběhl v rámci projektu Comenius a zúčastnilo se jej 29 studentů ze tříd sexta B, septima A, B, 2.A s doprovodem čtyř vyučujících.

Katalánští studenti a učitelé nám připravili skutečně bohatý program. V rámci několika dílen a workshopů jsme si vyzkoušeli přípravu tradičních jídel, nahlédli jsme do složitého procesu vytváření masek – tzv. bigheads a naučili jsme se čtyři typicky katalánské tance.

Prostřednictvím stolní hry „Cost of Life“ jsme se dověděli více o hospodaření španělských domácností a o zdejší ekonomice. Příjemným zpestřením byly také hodiny katalánštiny vedené samotnými studenty.

Pět talentovaných českých studentů se připojilo ke školnímu orchestru a pravidelně se účastnili každodenních odpoledních zkoušek. Za pět dní se jim podařil skutečně obdivuhodný kousek. Pod vedením paní profesorky Olgy Blažkové a pod taktovkou profesora Ovida Cobacha nastudovali pět orchestrálních skladeb, které společně se španělskými studenty hráli v sobotu 24. dubna 2010 na městské slavnosti pořádané na oslavu svátku sv. Jiří (Sant Jordi).

Během vzácných volných chvil se uskutečnily výlety do muzea čarodějnictví v městečku Sant Feliu (19. 4.), ve středu 21. dubna jsme navštívili muzeum Salvadora Daliho ve Figueres a pláž Costa Brava. Vyvrcholením celého pobytu našich studentů byla slavnost Sant Jordi. Studenti se rovněž zúčastnili tiskové konference u starosty města Prats de Lluçanes.

Naše cesta předčila všechna očekávání. Poznali jsme nové zvyky a tradice, ochutnali typická katalánská jídla. Měli jsme neocenitelnou příležitost nahlédnout do každodenního života katalánských rodin a navázat četná přátelství, která přetrvají i po skončení projektu.


Odkazy:

Katalánské školní stránky
http://phobos.xtec.cat/ies-castelldelquer-prats/intranet/

3D PROHLÍDKA PRATS – ZADEJTE DO VYHLEDÁVAČE: Prats de Lluçanes, Espana a pak jen přetáhnout panáčka kurzorem na jakoukoli ulici na mapě
http://maps.google.cz/maps?hl=cs&tab=wl

ODKAZ NA PROHLÉDNUTÍ:
http://www.casabatllo.cat/

  • Publikováno: 30.4.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba