gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Studenti dějepisného semináře navštívili Archiv města Ostravy

Termín konání akce: 7.2.2017

V úterý 7. února 2017 se studenti dějepisných seminářů ze septim a třetího ročníku zúčastnili komentované prohlídky Archivu města Ostravy. Měli možnost seznámit se s posláním archivu jako instituce, celkovou strukturou českých archívů, zajímavou historií a archivními fondy našeho městského archivu i způsobem nakládání s archiváliemi či jejich ukládáním. Vše bylo letos orámováno výročím 750 let od první písemné zmínky o Ostravě, což bylo během naší návštěvy také demonstrováno na faksimili nejstarší dochované listiny, závěti biskupa Bruna ze ze Schauenburku.

Archivářka Jaroslava Novotná představila ve své přednášce studentům v přednáškové místnosti základní data z dějin archivu, významné listiny vztahující se k historii města, dobové noviny a další typy archiválií. Unikátní bylo rovněž představení samizdatů přepisovaných v době normalizace Jaromírem Šavrdou, významným ostravským spisovatelem, signatářem Charty 77 a bojovníkem proti komunismu. V závěru si studenti v doprovodu naší průvodkyně prohlédli také badatelnu, depozitáře a další prostory archivu.

Děkujeme naší průvodkyni i paní ředitelce Blaženě Przybylové za vstřícnost a jedinečnou možnost nahlédnout do útrob této významné městské instituce.

Petr Šimíček

  • Publikováno: 8.2.2017

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba