gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Stanice přírodovědců očima primánů

Termín konání akce: 25.2.2014 - 27.2.2014

Ve dnech 25. 2. a 27. 2. 2014 se žáci primy A a primy B zúčastnili v rámci ekologických dnů exkurze po chovatelských pracovnách Stanice přírodovědců v Ostravě – Porubě.

Po celou exkurzi nás provázela příjemná paní, která nám přibližovala způsoby života chovaných živočichů. Měli jsme možnost zhlédnout zástupce cizích, ale i našich ryb, plazů, savců, ale i ptáků a obojživelníků. Z ryb jsme mohli vidět řadu u nás původních druhů, jako jsou úhoři, cejni, kapři či perlíni, ale také druhy v naší přírodě nepůvodní jako je sumeček americký či prazvláštního zástupce ryb schopného pohybovat se po souši – lezce obojživelného.

V místnosti s papoušky jsme mohli pozorovat především zástupce australské avifauny, od četných andulek, rosel pestrých až po papoušky nádherné a také jednoho z nejinteligentnějších papoušků vůbec, jehož domovinou je střední Afrika – žaka. Pozorovali jsme chování papoušků, dozvěděli jsme se, čím se krmí, jaké podmínky potřebují pro úspěšný chov a čím jsou specifičtí.

U plazů jsme zhlédli celou řádu nádherných exemplářů, od užovky červené až po hroznýše královského. K vidění byli také zástupci obojživelníků, pavouků a hmyzu.

V místnosti se savci jsme si pohladili různé druhy králíků, činčil, morčat, pískomilů a křečků. Z křečků jsme mohli pozorovat například křečka džungarského nebo zlatého.

Ve stanici se nám moc líbilo, dozvěděli jsme se zajímavosti o zvířatech a mohli jsme si některá z nich i pohladit. Bylo to pro nás velmi poučné a již se těšíme na další podobnou exkurzi.

Dominika Langová, prima B

 

  • Publikováno: 5.3.2014

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba