gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Speling Bee 2010

Dne 10. března 2010 popáté proběhla v Ostravě jazyková soutěž žáků středních škol v anglickém jazyce SPELLING BEE a náš student Ondřej Pleva z kvinty B v ní obsadil vynikající 2. místo!!!

 

Soutěže se mohlo zúčastnit 5 studentů z každé střední školy z kvinty a sexty z osmiletého studia a z prvního a druhého ročníku čtyřletého studia. Kandidáti z gymnázia Olgy Havlové byli pečlivě vybráni, a jelikož byl velký zájem, většina z nich prošla školním kolem, kde se seznámili s pravidly a otestovali si své „spelovací“ – hláskovací schopnosti.
 


Studenti, kteří se zúčastnili soutěže, jsou:
Tereza Samadzai kvinta A
Ondřej Pleva kvinta B
Jana Halátová sexta A
Hoa Nguenová sexta B
Jan Dedek 2.A

Všichni soutěžící prošli bez obtíží „spelingovým“ diktátem a dostali se do druhého kola, kde měli za úkol hláskovat bezchybně pět anglických slov.

Během celé soutěže byla svědomitě dodržována jistá pravidla, na která dohlíželi tři porotci. Dané anglické slovo je nutné vyspelovat v časovém limitu 30 vteřin. Rodilý mluvčí nejdříve sdělí soutěžícímu slovní druh a poté vysloví samotné anglické slovo. Pokud student slovo nezná, má možnost zeptat se na jeho význam. Slovo následně zopakuje a začne spelovat, poté znovu slovo vysloví, a tak potvrdí konec práce. V případě, že udělá chybu, může se slovem stop vrátit na začátek slova a vyspelovat je znovu. Toto však může učinit jen třikrát v průběhu celé soutěže.

V soutěži se udrží pouze ti nejlepší, neboť jediné chybné písmeno či opomenutí zdvojení vede k okamžitému vyřazení. Ve finále se letos utkali ti nejlepší studenti z Ostravy, ale i Opavy a Vítkova. V užším finále pak proti sobě soutěžili náš student Ondra Pleva a studentka z 1st International School, která těsně vyhrála. Nutno podotknout, že organizátoři soutěže přislíbili upravit její pravidla, neboť není spravedlivé, aby se účastnili i ti studenti, kteří dlouhodobě pobývali či pobývají v anglicky mluvících zemích. Pro nás je tudíž Ondra Pleva tím pravým férovým vítězem! Moc mu všichni gratulujeme a na vaši aktivní účast se budeme těšit v příštím roce 2011.


Speling Bee 2010

Spelling bee contest took place on 10 March 2010 and we are very pleased that five of our students successfully represented our school in this competition. The contestants with the best prospects were wisely chosen in those classes which were eligible to participate this year.

The participants were: Tereza Samadzai kvinta A
Ondřej Pleva kvinta B
Jana Halátová sexta A
Hoa Nguenová sexta B
Jan Dedek 2.A

We would like to thank all these students for participating, you all did a great job and easily proceeded to the second round.

Our special thank belongs to Ondra Pleva who won an excellent 2nd place!

The spelling bee contest is traditionally divided into parts: dictation of spelled letters and spelling itself. Each contestant has to spell 5 words, making a single mistake means you are out. For more information go to our website and check the rules. We are looking forward to seeing you participating next year!

  • Publikováno: 12.3.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba