gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Soutěže z aplikované ekonomie

V uplynulých týdnech se studenti semináře Aplikovaná ekonomie zúčastnili dvou ekonomických soutěží – „Nejlepší MESE tým“ a „Nejlepší BIA tým“, které pro ně připravila organizace Junior Achievement. Čtyři zástupci naší školy, shodou okolností jsou všichni studenty třídy Septima B, po úspěšném absolvování základních korespondenčních kol postoupili do celostátních finále, kde dosáhli vynikajících výsledků.
 

Finále 15. ročníku soutěže středoškolské manažerské soutěže „Nejlepší MESE tým“ proběhlo 20. 5. 2008 v Praze v prostorách společnosti Hewlett-Packard. Jedná se o soutěž v počítačové simulaci trhu MESE (z angl. Managment and Economic Simulation Excercise). Dvoučlenný studentský tým představuje management výrobního podniku. V této roli studenti rozhodují o cenách svých výrobků, výši výroby, kapitálových investicích či investicích do vývoje, výzkumu a marketingu a soupeří s dalšími týmy na společném trhu. Prokazují tak své manažerské dovednosti a schopnost vést výrobní společnost. Tým ve složení Petr Fuka a Jiří Rossmann, reprezentující naši školu obsadil v tomto finále 2. místo.

Dne 13. 5. 2008 se v Praze v budově společnosti Citibank uskutečnilo finále 8. ročníku soutěže „Nejlepší BIA tým". Soutěž v počítačové simulaci bankovního trhu BIA (z angl. Banks in Action). Obdobné jako MESE, ale dvoučlenný studentský tým představuje management banky a rozhoduje o úrokových sazbách, investicích do vývoje, výzkumu a marketingu.
Tým ve složení Radka Mokrošová a Barbora Polová získal v soutěži „Nejlepší BIA tým“ 2. místo. Dvojice Petr Fuka a Jiří Rossmann obsadili 2. místo v soutěži „Nejlepší MESE tým“ a v soutěži „Nejlepší BIA tým“ se stali nejlepšími mladými bankéři v naší republice.
 

  • Publikováno: 19.5.2008

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba