gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Soutěž ve francouzské kuchyni

Termín konání akce: 4.6.2012

Dne 4. června se konala v prostorách naší školy soutěž ve francouzské kuchyni. Plni očekávání jsme se jako věrní příznivci francouzského jazyka a natěšení účastníci soutěže seskupili v jídelně a boj mohl začít. A že nás nebylo málo!

Každá skupina pečlivě prostřela stůl ve stylu, který je jí nejbližší (objevoval se jak motiv známé francouzské Provence, tak také nechyběla ani pravá francouzská trikolóra) a nachystala předem připravené dobroty. Každé seskupení mělo za úkol vytvořit menu o třech chodech. Hodnotil se tedy předkrm, hlavní jídlo a dezert, ale také prostření stolu, výklad receptů a celková připravenost. Poté, co porota vše zhlédla a z estetického hlediska ohodnotila, zasedla ke stolu a přišlo na řadu hodování. V porotě zasedeli jak členové pedagogického sboru, tak také významní hosté, např. majitelka vyhlášené cukrárny Ollies paní Olga Gondková, majitelka exkluzivního kadeřnického salónu Omorfi paní Dana Hauptová, které také odměnily výherce krásnými cenami. Francouzskou sekci zastupovali Florence Ravail – vyslankyně Alliance française d’Ostrava – a Yrieix Bletton, náš francouzský lektor. Všichni arbitři mohli ochutnat výborné speciality, např. proslulé francouzské fondue, pokrmy z kuřecího, vepřového, ale také králičího masa, znamenitě připravenou rybu a mnoho dalších delikates. Po velmi netrpělivém čekání se sečetly body a hodnotné ceny už čekaly na své budoucí majitele.

Absolutními vítězkami se staly studentky z 2. A Bára Outratová a Jana Ďatková. Ale ani ostatní soutěžící nepřišli zkrátka, každý chod měl totiž svého výherce. Všem oceněným gratulujeme a už teď se těšíme na další ročník!

Katka Dvorníková, studentka sexty B
 

Děkujeme všem sponzorům, kteří přispěli svými dárky k ocenění vítězů . Naše poděkování tedy patří už výše jmenovaným dámám a pak také ambasádám Kanady a Švýcarska a městu Ostrava.

Gabriela Mariánková, Pavla Sláčalová a Michaela Baronová
 

  • Publikováno: 21.6.2012

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba