gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Soutěž Frankofonie

Termín konání akce: 20.3.2018

Během celého měsíce února se naši studenti francouzského jazyka měli možnost zapojit již do 16. ročníku Soutěže Frankofonie. Cílem soutěže, která se tradičně koná v rámci Dnů Frankofonie, je podpořit zájem o historii, geografii, kulturu a umění frankofonních zemí.

Mezinárodní organizace Frankofonie v Paříži vyhlašuje každoročně deset výrazů používaných v jednotlivých frankofonních zemích, které vytvářejí základ tematického zaměření příslušného ročníku soutěže. Soutěž je rozdělena do dvou kategorií, jedna pro žáky základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií a druhá pro středoškoláky. Každá z kategorií má jiné zaměření – kategorie pro ZŠ výtvarné a kategorie pro SŠ vědomostní. Žáci základních škol mají za úkol předložit výtvarnou práci, ve které musí být zobrazen význam alespoň tří z deseti výrazů vyhlášených pro aktuální ročník soutěže. Žáci středních škol vyplňují vědomostní on-line kvíz, který se skládá z 20 otázek, pokud je soutěžící vypracuje správně, tak je mu zpřístupněna další sada otázek, kterou musí zodpovědět v určitém časovém limitu.

Skvělého výsledku dosáhl Jiří Šmíd ze septimy B, který se stal celostátním úspěšným řešitelem a obsadil 11. místo. Slavnostní předávání ocenění probíhalo 20. března 2018, což je datum, kdy se slaví Mezinárodní den Frankofonie, v sídle Ministerstva zahraničních věcí v  Černínském paláci v Praze za přítomnosti náměstka ministra zahraničních věcí Ivo Šrámka a zástupců diplomacie z Francie, Belgie, Lucemburska, Kanady, Tuniska, Maroka, Konga či Senegalu.

Jirkovi blahopřejeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

Kateřina Trojek
 

  • Publikováno: 5.4.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba