gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Soutěž "Francouzská kuchyně"

V pondělí 3. května 2010 proběhla na naší škole v učebně fyziky soutěž „Francouzská kuchyně“, pořádaná profesory francouzštiny. Tento rok se stal výjimečným, protože nás navštívil také rodilý Francouz, který se podílel na hodnocení všech jídel.

Účast byla hojná. Přihlásilo se více než 20 skupin a každá z nich měla svou specialitu. Tentokrát byly na výběr kuchyně z Alsaska, Bretagne a Korsiky. Objevily se zde jídla, jako např. quiche, croissanty, kuře na víně atp. Na 1. místě se umístil Václav Merta ze septimy A se svým „Korsickým kuřetem“, na 2. místě se umístila skupina Jana Davidová a Tomáš Hořín z 3.A a 3. místo obsadila skupina z kvarty B Dominika Vontora a Daniela Zapletala.

Jedním z oceněných byl také Jahodový dezert. Přikládáme recept:

Jan Bayer, kvarta B
 


Jahodový dezert

Ingredience: 110g pšeničné mouky, 100g cukr moučka, 1kg jahod, 250ml vína, 100g cukr krupice, 1 balíček vanilkového cukru, 600ml mléka, 4 ks vajec

Postup: Jahody necháme rozmrazit, podle potřeby je rozpůlíme, poprášíme moučkovým cukrem. Bílky ušleháme do sněhu, zvolna přisypáváme cukr, potom vmícháme mouku(3 lžíce) a sůl. Plech vyložíme papírem na pečení a potřeme máslem. Rozprostřeme těsto a pečeme asi 30 minut v troubě na 150 st. Korpus necháme vychladnout a rozkrájíme ho na kostky veliké asi 3cm. Do mléka vmícháme vanilkový cukr, vložíme do vodní lázně a necháme přejít varem. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a vmícháme mouku. Žloutkovou hmotu přidáme do mléka a vaříme neustále ve vodní lázni, až vznikne hustý krém, který necháme vychladnout. Do krému zašleháme víno a likér.Kostky korpusu rozdělíme na misky, rozložíme na ně jahody, posypeme mandlemi a přelijeme krémem. Zdobíme šlehačkou!

  • Publikováno: 27.5.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba