gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Sněhuláci pro Afriku

Jak jsme vás již informovaly, naše škola se rozhodla zapojit do projektu Sněhuláci pro Afriku, zaměřeného na podporu vzdělávání dětí tohoto kontinentu. Vzhledem k příznivým sněhovým podmínkám se nakonec hlavní organizátor - Gymnázium v Ostravě Hrabůvce zastoupené paní Michaelou Böhmovou - rozhodl akci uspořádat těsně před jarními prázdninami, v úterý 29.1.2013. Chtěly bychom tímto poděkovat všem studentům, kteří do sbírky přispěli a zároveň snad s námi, byť v poněkud mrazivém počasí, prožili příjemné a veselé odpoledne při stavění originálních sněhuláků. Během této akce se našemu gymnáziu podařilo získat 1000 korun. Celkem pak ze zúčastněných ostravských škol poputuje do Afriky díky této sbírce téměř 28 000 korun. Nyní máte všichni možnost hlasovat na stránkách
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.331387963633297.64001.296834163755344&type=1
o nejpovedenější sněhuláky, kteří budou posléze odměněni.

Ještě jednou moc děkujeme!
 

Alena Lipinová a Petra Šimčáková
 

 

Vážení rodiče,

naše škola se rozhodla zapojit do projektu Sněhuláci pro Afriku, jehož cílem je pomoci dětem v Africe dostat se ke vzdělání. Akci organizuje nezisková organizace Kola pro Afriku, obecně prospěšná společnost, ve spolupráci s Gymnáziem, Ostrava-Hrabůvka,p.o., a studentskou firmou Frex Company. Nejedná se o akci, při níž by se jen vybíraly peníze, ale pomoc se zde uskuteční formou hry a zábavy pro vaše děti.

Cílem této jednorázové akce, která proběhne v průběhu měsíce ledna, v závislosti na sněhových podmínkách, je postavit co nejvíce sněhuláků, přičemž forma pomoci organizaci Kola pro Afriku spočívá v tom, že se bude vybírat startovné za každého sněhuláka ve výši 50Kč, samozřejmě budete-li této akci nakloněni, můžete přispět i vyšší částkou.

Akce proběhne v odpoledních hodinách, můžete se jí tedy přímo zúčastnit i vy. O stavbě sněhuláků byly informovány všechny ostravské školy a školky, není proto vyloučeno, že se nám podaří vytvořit rekord v počtu sněhuláků postavených v jeden čas v jednom městě. Akce bude prezentována i v médiích, můžeme tak ukázat republice, že Ostrava není jen černá, ale umíme se zde i bavit a pomoci prospěšné věci. Seznam zapojených škol a bližší informace můžete nalézt na stránkách www.frex.cz, www.ghrabuvka.cz.

Akce je ojedinělá, originální, nic podobného se zde ještě neuskutečnilo. Společnost Kola pro Afriku, o níž si bližší informace můžete přečíst na www.kolaproafriku.cz, shromažďuje v naší republice starší a nepotřebná kola od různých dárců. Těch se podařilo nasbírat již kolem 6000. Tato kola jsou opravována a měla by se dostat dětem do Afriky, pro něž je to mnohdy jediný způsob, jak se dostat do školy. Bez tohoto dopravního prostředku mnohakilometrové vzdálenosti, které je do školy dělí, nejsou schopny překonat. Námi již nepoužívaná kola tak v Africe mohou vykonat velkou službu. Projekt Sněhuláci pro Afriku by měl pomoci vydělat peníze na přepravu kol do Afriky.

Chceme vás proto poprosit, abyste na akci nahlíželi stejně jako my a podpořili ji. 50Kč investovaných do sněhuláka, při jehož stavbě se vaše dítě pobaví, studenti se stmelí, utuží se v nich sociální cítění a snad i pocítí, že se zapojili do něčeho, co pomůže, je dobře investovaných 50Kč. Navíc stavba sněhuláků proběhne i formou soutěže o nejoriginálnějšího sněhuláka.

Zároveň proběhne celoměstské hlasování a vyhodnocení a i zde se budou udílet ceny. Cenu dostane i nejúspěšnější škola. Vidíme v tom proto zajímavou příležitost, jak studentům /dětem ukázat, že pomáhat potřebným by se mělo, a zároveň jak se pobavit a zasoutěžit si.

Pojďte tedy společně s námi ukázat, že Ostrava není jen černá, že se žáci umí bavit a pomoci dobré věci. Pojďme prospěšně zkrášlit Ostravu záplavou bílých sněhuláků a pokusme se právě takto paradoxně, protože africké děti si sněhuláka ve své zemi nikdy nepostaví, pomoci ke vzdělání dětem i tam, kde cesta do školy není každodenní běžnou záležitostí, ale mnohdy nedostupným snem.

Věříme, že Vás projekt zaujal a naši školu v jeho realizaci podpoříte.

Petra Šimčáková 

 

  • Publikováno: 13.2.2013

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba