gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

ŠKOMAM na VŠB

Termín konání akce: 28.1.2019 - 30.1.2019

Škomam je každoroční třídenní kurz určený především pro studenty posledních a předposledních ročníků středních škol se zájmem o matematické modelování a výpočetní matematiku. Kurz sestává z dopolední sekce přednášek a odpoledních počítačových cvičení.

Studenti našeho gymnázia navštívili velmi zajímavé přednášky z různých oblastí matematiky.

Seznámili se s modely těles nejenom v euklidovské geometrii, kterou znají z hodin matematiky, ale také s aplikací matematiky v praxi, kde došlo k „zanedbatelným“ chybám, ale mělo to za následek selhání systému např. výbuch rakety. Pro studenty ale bylo velmi přínosné se seznámit s různými oblastmi, ve kterých lze matematiku použít k řešení problémů.

Jako pomocník při studiu matematiky byl představen projekt MAth4U formou webové stránky. Stránka obsahuje testová cvičení napříč celým spektrem středoškolské matematiky. Může sloužit jak pro domácí přípravu, tak jako obohacení hodin matematiky s celou třídou.

Velmi zajímavá přednáška s názvem „Úlohy, které mám rád“ nás seznámila se Simsonovou větou, která uvádí univerzální vzorec pro výpočet obsahů obrazců a objemů těles.

Studenti byli velmi nadšeni a těší se na další ročník Škomamu.

Mgr. Andrea Valchářová

  • Publikováno: 29.3.2019

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba