gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Simulační hra Virtulife ve společenskovědním semináři

Ve čtvrtek 18. 3. se společensko-vědní seminář studentů 3. ročníku odehrál podle netradičního scénáře. Studenti si totiž měli možnost pod vedením zkušené lektorky zahrát simulační hru Vitulife.

V rodinách, které pro potřeby hry vytvořili, prošli třiceti lety virtuálního života, během nichž měli možnost nakládat s rodinnými financemi podle vlastního uvážení tak, aby v pomyslném 60. roku svého života dosáhli předem stanovených cílů – stoprocentního finančního zajištění ve stáří, vlastního bydlení, zajištění finančních prostředků na studium svých dětí apod. Během hry mohli provádět různé operace – brát si hypotéky, uzavírat stavební spoření, penzijní připojištění, životní pojistky, ukládat peníze na spořicí účty nebo je investovat, nakupovat i prodávat akcie, dluhopisy atd. Zároveň se museli vyrovnávat s různými vesměs nepříznivými okolnostmi, které si ve formě karet v průběhu hry vylosovali, a reagovat na jejich ekonomické důsledky – v některých „rodinách“ došlo k plné invaliditě jednoho z rodičů, jinde dokonce k úmrtí.

Cílem hry bylo vzbudit ve studentech zájem o informace z oblasti ekonomiky, dovést je k odpovědnému přístupu k budoucím vlastním financím, popřemýšlet nad riziky investic, půjček a dalších finančních operací, s nimiž se ve svém budoucím životě potkají, snížit pravděpodobnost jejich pádu do úvěrové pasti, a tím vším zvýšit jejich finanční gramotnost.

Studenti ve hře obstáli skvěle, ale hra je jen hra a v životě může být vše mnohem složitější. Doufám, že stejně úspěšní jako ve virtuálním světě financí budou jednou i v tom reálném.

Jana Huvarová
 

  • Publikováno: 19.3.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba