gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Setkání s veterány druhé světové války v Hrabyni

Dne 27. května 2010 jsme se my, studenti dějepisného semináře zúčastnili netradiční besedy s pamětníky, konající se v budově muzea Památníku druhé světové války v Hrabyni. Beseda byla pořádána pod záštitou Armády ČR a Asociace vojáci společně pro opavskou vojenskou posádku.
 

Poselstvím besedy bylo, vzhledem k úctyhodnému věku pamětníků, zanechat odkaz, paměť pro profesionální armádu, ale i pro nás, studenty a pro žáky opavské základní školy nesoucí jméno tamějšího rodáka, generála Heliodora Píky.

Své paměti publiku sdělovali čtyři veteráni 2. světové války, konkrétně brigádní generál Alexandr Beer (93), tankový velitel při osvobozovací operaci na Ostravsku a také přítel a bývalý nadřízený Mikuláše Končického, tankisty, jehož paměti jsme měli možnost vyslechnout na konferenci konající se v březnu na našem gymnáziu. Druhým pamětníkem, zřejmě s nejbarvitějším líčením, byl armádní generál Tomáš Sedláček (92), výsadkář, který za války působil na východní frontě u Dukly a při Slovenském národním povstání. Dalšími pamětníky byli plukovník Ludvík Štefka a plukovník Emil Boček, tentokrát z řad letectva.

Ti všichni popsali své osudy za války, od emigrace až po návrat do vlasti, a také názory na různá témata současná, jako je vlastenectví, problémy armády či nastupující generace. Pánové poté odpovídali na dotazy a nestranili se ani osobních témat, jako byly například jejich krátkodobé i dlouhodobé vztahy v exilu.

Na jejich poválečné osudy, které často také nebyly procházkou růžovým sadem, nezbyl čas, i přesto nám však zanechali velké množství svých vzpomínek, za což jsme jim vděčni.

Adam Blisa, 3.A
 

  • Publikováno: 31.5.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba